x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(13) "macroeconomie"

Un stimul pentru economia subterană

Numerarul aflat în circulaţie, care facilitează econo­mia subterană, a ajuns luna trecută la un maxim istoric de aproape 41 miliarde de lei (peste 9 mld. euro), în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar în luna ianuarie creşterea a fost de 2% sau echivalentul a 750 milioane de lei, potrivit datelor BNR.

Author: Ionut Lupescu | Sursa: zf.ro | Publicat: 26.02.2015, 8:56

Numerarul aflat în circulaţie a înregistrat creşteri anuale de două cifre în ultimul de­ceniu, cu doar câteva excepţii în pe­rioada de criză. „Creş­terea nu­merarului aflat în circu­laţie este legată în primul rând de plă­ţile care s-au făcut în luna de­cembrie în sectorul buge­tar“, a comentat Ionuţ Du­mi­tru, preşedintele Consi­liu­lui Fiscal. Numerarul este mai greu de controlat comparativ cu plă­ţile în mediul electronic şi de aceea contribuie în mod direct la dezvoltarea economiei subterane, care este esti­mată de Consiliul Fiscal la 15% din Produsul Intern Brut (PIB), respectiv echivalentul a 95 miliarde de lei.

Plăţile de salarii din decembrie fuseseră reflectate de creş­terea la un nivel record de 232 mld. lei a depozitelor ban­care, pentru ca luna trecută economiile din bănci să facă un pas înapoi, ceea ce explică creşterea cashului din eco­no­mie din luna ianuarie.

 

mai multe, pe zf.ro