x


  • EUR
    4.7354
    USD
    4.2876
string(16) "instant-articles"

Un studiu comandat de guvern explică exodul de creiere

Un studiu comandat de Guvernul României în contextul Președinției Consiliului UE, realizat de Centrul pentru Studii de Politică Europeană, indică faptul că salariile mari și taxele reduse nu sunt singurele motive care determină migrația în masă a populației calificate din estul Europei către alte state.

Author: Cristina Popovici | Sursa: g4media.ro | Publicat: 07.04.2019, 14:33

Analiza discutată de miniștrii Finanțelor din UE în întalnirea informală a ECOFIN de la finalul săptămanii punctează tendințele recente ale mobilității forței de muncă în UE și ia în considerare provocările pe care le generează în țările de origine.

 

O constatare importantă este că, odată cu reducerea diferențelor salariale între state, factorii structurali devin mai importanți în decizia de a emigra. Statele care au cele mai mari probleme în a spori calitatea vieții cetățenilor lor, prin cheltuieli publice eficiente și prin furnizarea de bunuri publice de înaltă calitate, pot suferi cele mai mari pierderi cu forța de muncă.

 

Totodată, studiul arată că, desi emigranții contribuie semnificativ la PIB-ul țărilor gazdă și veniturile lor pot aduce beneficii considerabile celor care au rămas acasă, efectele negative ale exodului de creier lasă urme puternice pe plan economic și social. Plecarea forței de muncă calificate erodează baza de impozitare, făcând mai dificil pentru guverne să finanțeze cheltuielile curente și să acopere datoria publică.

 

Mai multe, pe g4media.ro.