AcasăEconomieUn tronson de 50 de metri lipseşte din gazoductul Nord Stream 1,...

Un tronson de 50 de metri lipseşte din gazoductul Nord Stream 1, în urma exploziilor de la sfârşitul lui septembrie, arată primele imagini submarine dezvăluite de cotidianul suedez Expressen

Într-o înregistrare video publicată de cotidianul suedez Expressen, gazoductul găurit apare pentru prima oară, cu bucăţi de metal sfârtecate de o explozie.

video of the damaged Nord Stream pipelines, shot by an underwater drone operated by . Copenhagen police and Norwegian investigators said today that the damage was caused by “powerful explosions.”

— Mike Eckel (@Mike_Eckel)

Filmate luni, la o adâncime de aproximativ 80 de metri, imaginile de la unul dintre cele patru locuri în care s-au scurs gaze naturale arată că peste 50 de metri din gazoductul Nord Stream 1 au fost distruşi sau cel puţin acoperiţi de fundul mării în urma exploziilor care au cauzat pagube, potrivit Expressen.

RAW: Underwater images show at least 50 meters of the Nord Stream 1 pipeline has been destroyed or buried under the seafloor. Denmark says the damage was caused by “powerful explosions.”

— DW News (@dwnews)

”Numai o forţă extremă poate îndoi un metal atât de gros, cum vedem”, declară Trond Larsen, pilotul dronei agenţiei norvegiene Blue Eye Robotics, care a condus drona submersibilă care a filmat imaginile.

În imagini ”se vede un impact pe fundul mării în jurul gazoductului”, declară el cotidianului suedez.

DOUĂ EXPLOZII, PATRU SCURGERI

Cele două gazoducte Nord Stream 1 şi 2 au fost avariate de cel puţin două explozii, în apele Mării Baltice, care au antrenat patru scurgeri de gaze naturale.

În urma unor emanaţii enorme de metan, acestea s-au terminat treptat, iar ultima dintre ele nu mai este vizibilă la suprafaţă – de vineri -, potrivit Pazei de Coastă suedeze.

Situate în apele internaţionale, în largul Insulei daneze Bornholm, locurile avariate se află, două dintre ele în zona economică exclusivă (ZEE) a danemarcei, iar celelalte două în ZEE a Suediei.

La 6 octombrie, autorităţile suedeze au anunţat că au procedat la o inspecţie submarină a locului şi că au colectat ”piese de evidenţă (probe)” care confirmă suspiciuni cu cu privire la un foarte probabil act de sabotaj.

Danemarca, Suedia şi Germania anchetează la nivel naţional cu privire la acest presupus sabotaj, însă opţiunea unei anchete internţaionale s-a îndepărtat în ultimele zile.

Ultimele Articole