Un vechi COȘMAR al investitorilor începe să îi bântuie din nou!

Şocul bursier de luni pare a fi trecut, dar gândurile investitorilor au rămas la prăbuşirea din 1987 şi la criza din 2008, potrivit Ziarul Financiar.

Ultimele zile au fost nesigure pentru traderii de pe Wall Street, de la managerii fondurilor de investiţii şi până la cei mai mici investitori. Recent, trendul investiţional s-a îndreptat spre pariurile legate de volatilitatea pieţei bursiere, care erau până acum câţiva ani produse obscure, de nişă, dar a căror popularitate a explodat spectaculos, scrie Bloomberg.

Indicele VIX al volatilităţii, cunoscut în cercurile de investitori şi ca indicele fricii, măsoară aşteptările pieţei pentru volatilitate pe termen scurt şi se raportează la opţiunile de preţ din indicele S&P 500. Indicele a fost lansat în 1993 şi este considerat de majoritatea specialiştilor primul barometru al volatilităţii de piaţă. Mai mulţi investitori şi-au exprimat interesul faţă de instrumente financiare legate de aşteptările de volatilitate ale pieţei, astfel în 2004 şi în 2006 au fost create aceste opţiuni de investiţii.

Modul în care aceste forme de investiţii au proliferat reprezintă o poveste clasică, o combinaţie între traderii de pe Wall Street şi lăcomia de modă veche, notează jurnaliştii Bloomberg. într-un termen de câţiva ani, ingineria financiară a transformat aşteptările legate de creşteri şi scăderi ale bursei într-o clasă nouă de asset-uri care pot fi cumpărate şi vândute – la fel ca acţiunile clasice, dar cu un grad de risc mult mai ridicat, scrie Ziarul Financiar.

 

Specialiştii îl numesc complexul volatilităţii financiare. Prin urmare, jucătorii de pe pieţele financiare au creat produse în valoare de peste 8 miliarde de dolari legate de un singur indice.

Într-o lume cu dobânzi scăzute, investitorii avizi după câştiguri au cumpărat aceste produse, iar bancherii şi-au colectat comisioanele de-a lungul drumului. Dar, la fel ca investiţiile ipotecare de acum 10 ani, satisfacţia – în acest caz, cu privire la o perioadă istorică de calm pe piaţă – a ascuns potenţiale pericole. Nimeni nu spune că aceste oscilaţii prevestesc un colaps mult mai mare decât cel care a lovit pieţele în 2008. Dar căderea oferă o idee cu privire la imensitatea de produse, din ce în ce mai complexe, care conduc piaţa la doar un deceniu de la ultima prăbuşire.

Privind retrospectiv, riscurile erau destul de clare chiar şi înainte ca indicele industrial Dow Jones să pice luni cu aproape 1.600 de puncte. CEO-ul Barclays, care se numără printre pionierii investiţiilor în volatilitate, a avertizat chiar luna trecută că investitorii „şi-ar putea pierde capul“. „Dacă începe reversul, ar trebui să se ţină bine de pălărie“, a transmis Jes Staley în cadrul unui panel organizat la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed