x


  • EUR
    4.7794
    USD
    4.3124
string(5) "burse"

Unde au facut investitorii cele mai mari castiguri in primele trei luni

2015 este primul an din ultimul deceniu în care câștigurile din investiții se măsoară în primul rând în funcție de moneda în care este făcută acea investiție. Vă prezentăm care au fost cele mai profitabile investiții din primul trimestru.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 02.04.2015, 6:39

Anul acesta, piața valutară a fost surprinsă de evoluții fără precedent ale dolarului și francului elvețian, considerate printre cele mai performante active.

 

Aceste două monede nu au fost, însă, cele care au adus cele mai frumose randamente în 2015. Cele mai plăcute surprize le-au avut investitorii care și-au plasat banii în anumiți indici bursieri ai statelor europene. Dintre aceștia, cel mai performant a fost indicele portughez Portugal General, care a crescut cu 24%, în primele trei luni ale anului, potrivit unei analize a Zero Hedge bazată pe cifrele Deutsche Bank, Markit și Bloomberg Finance.

 

Pe poziția a doua în topul celor mai profitabile investiții din primul trimestru al acestui an s-a situat indicele DAX al Bursei de la Frankfurt, care a avansat cu circa 23%, fiind urmat de indicele bursei londoneze, cu o creștere apropiată.

 

Indicele european DJ Stoxx 60 a fost și el o investiție bună, cu un avans de circa 17% în doar trei luni, fiind urmat îndeaproape de indicele bursei de la Moscova, Micex, și de indicele Shanghai Comp (+16%).

 

Creșteri de peste 10% au avut indicele european al băncilor DJ Stoxx 600 Banks, indicele bursei spaniole IBEX 35, indicele Nikkei al bursei japoneze. Valoarea argintului a crescut cu circa 6%.

 

La polul opus, randamente negative de aproape 15% au adus investițiile în grâu, urmate de cele în paritatea euro/dolar. Investitorii care și-au plasat banii în petrol Brent au suferit pierderi de 10%, în perioada ianuarie-martie 2015, iar cei care au ales indicele bursei de la Atena au pierdut circa 6%, pierdere aproiată cu cea a investițiilor în porumb. Randamente negative au mai avut paritatea lira sterlină/dolar, cuprul sau indicele futures de mărfuri CRB Index.