Unde sunt localizate cele 14 parcuri naționale de pe teritoriul României

Lista cu parcuri naționale din România este destul de scurtă, în prezent fiind doar 14, dar aceasta poate fi extinsă cu numărul de parcuri naturale care a ajuns în prezent la 16. România are multe zone protejate prin lege, fie ele parcuri naționale sau parcuri naturale, rezervații și arii protejate pentru conservarea și protecția biodiversității.

Parcurile naționale se întind pe suprafețe mari de teren cu zone bine delimitate care au scopul de proteja și conserva valorile reprezentative ale spațiului. Aici sunt respectate mai multe reguli de îngrijire, iar zona impune anumite restricții tocmai pentru a favoriza mediul natural. Rolul unui parc național este acela de a proteja biodiversitatea.

Mai jos vă prezentăm lista cu cele 14 parcuri naționale așa cum a fost înfățișată de www.xplorio.ro.

Parcul Național Munții Rodnei

muntii rodnei

Muntii Rodnei ofera tot ce si-ar putea inima noastra dori: culmi inalte, lacuri glaciare, pesteri, stancarii calcaroase si cascade.

Zona poate fi curtata pentru turismul rural si cultural, cat mai ales pentru turismul balnear, ecvestru si ecoturism. Muntii Rodnei ne ofera tot ce si-ar putea inima noastra dori: culmi inalte precum varful Pietrosu Mare care ajunge la 2303 metri, lacuri glaciare, pesteri, stancarii calcaroase si Cascada Cailor, cea mai impunatoare din Carpatii Romaniei, inalta de 90 de metri. Amintim si pestera Izvorul Albastru al Izei cu galerii si cascade spectaculoase. Pentru amatorii sporturilor de iarna, statiunile Borsa și Valea Blaznei au partii amenajate.

Parcul Național Călimani

12Ap_mare

Rezervatia naturala 12 Apostoli cu peisaje strajuite de forme ciudate in stanca. Sursa.

Coborand spre centrul tarii, avem Parcul Calimani. Ca atractii turistice amintesc Rezervatia naturala 12 Apostoli cu peisaje de poveste strajuite de forme ciudate in stanca, Cascada Tihu, Iezerul Calimanului.

Parcul Național Cheile Bicazului

cheile bicazului

De o rara frumusete, Cheile Bicazului sunt strabatute de o sosea serpuita, cu pereti masivi de calcar ce par sa te acopere.

Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național), aflat în România, în arealul grupei centrale a Carpaților Orientali, în Munții Hășmaș, pe teritoriul administrativ al județelor Harghita și Neamț.

Are o suprafața de 6575 ha în care sunt protejeate valoroase elemente geologice, geomorfologice, palentologice, botanice și peisagistice, precum și faunistice. Aici sunt incluse mai multe rezervații naturale – asimilate în zona de protecție integrală printre care:

Parcul Național Piatra Craiului

sirnea_fundata_12

Pe un singur metru patrat de faneata se gasesc pana la 50 de specii diferite de iarba si flori, iar daca te asezi printre ele, vei simti ca te scufunzi in aerul muntelui si al florilor medicinale. Sursa.

In sudul central al tarii avem Parcul National Piatra Craiului care este absolut fabulos, aici de altfel dezvoltandu-se foarte ecoturismul – o directie la care multi dintre investitori ar trebui sa se gandeasca serios. Atractiile, in special pentru alpinisti, le reprezinta Prapastiile Zarnestilor, Cheile Dambovitei, Dambovicioarei si ale Brusturetului – cu trasee de catarare cu diferite grade de dificultate. Amintim Pestera de la Coltii Chiliilor, alaturi de Pestera Dambovicioarei, dar nu in ultimul rand peisajele cu pasuni si case rasfirate.

Parcul Național Ceahlău

parcul national ceahlau

Muntele Ceahlau, un loc plin de legende, a fost considerat de daci drept salas al zeului Zamolxis.

In estul central al Romaniei, la numai 10 kilometri de Bicaz, se afla Parcul National Ceahlau, un loc plin de legende, maret atat prin infatisare cat si prin insemnatatea. Numele stravechi al Masivului Ceahlau este Pion (Peon) care inseamna ‘casa stalpului’, munte considerat de catre daci ca fiind salas al zeului Zamolxis. Masivul este alcatuit din roci care sub actiunea timpului au dat nastere la numeroase stanci, fiecare cu legenda ei: Toaca, Panaghia, Detunatele, Claile lui Miron, Furculita.

Parcul Național Munții Măcinului

muntii_macinului_01

Parcul National Muntii Macinului si una dintre multele noastre experiente

In estul tarii, mai exact in Dobrogea, intalnim cei mai vechi munti din Romania si una dintre cele mai bogate zone de vestigii istorice si naturale, precum si frumoasa Delta, o rezervatie in sine.

Parcul Național Delta Dunării

delta_dunarii_01

Delta Dunarii este o liniste in imagini, unul dintre cele mai fantastice locuri de pe planeta, dar si musai de protejat!

Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene.

Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN. Aceasta se suprapune atât siturilor de importanță comunitară Delta Dunării (sit SCI)[2] și Delta Dunării (zona maritimă); cât și ariilor de protecție specială avifaunistică Beștepe – Mahmudia și Delta Dunării și Complexul Razim – Sinoie.

Situl Delta Dunării (începând din 21 mai 1991) este protejat prin Convenția Ramsar (The Ramsar Convention on Wetlands) ca zonă umedă de importanță internațională.

Parcul național include rezervațiile naturale: Capul Doloșman, Cetatea Histria, Complexul Vătafu – Lunghuleț, Complexul Sacalin Zătoane, Grindul și Lacul Răducu, Grindul Chituc, Grindul Lupilor, Insula Popina, Lacul Potcoava, Pădurea Caraorman, Pădurea Letea, Roșca – Buhaiova, Corbu-Nuntași – Histria, Lacul Belciug, Lacul Rotundu, Arinișul Erenciuc, Complexul Periteașca – Leahova, Lacul Nebunu, Pădurea Babadag – Codru, Dealul Ghiunghiurmez și Sărăturile Murighiol.

Parcul Național Buila Vânturărița

parcul-national-buila-vanturarita-2011-5

Parcul National Vanturarita. Sursa foto.

Parcul National Buila Vanturarita cu Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor, cuprinde 19 trasee turistice, 9 spatii de campare si 3 trasee tematice – Povestile Padurii, Ranger Junior, Portile Parcului.

Parcul Național Cozia

Cozia

Parcul National Cozia – un munte de veghe, de adapost si refugiu in timpul razboaielor si invaziilor, este considerat muntele sfant al dacilor – Kogenon.

Dintre principalele atractii turistice ale Parcului Cozia amintim: Castrul Arutela cu vestigii romane construite pe o veche asezare dacica, aflat in Poiana Bivolari, Castrul Pretorium – asezare romana fortificata, Cetatea lui Vlad Tepes, Dealul Viilor, manastiri (vezi manastirea Cozia) si biserici.

Parcul Național Defileul Jiului

valea jiului

Drumurile sunt ‘uitate’, sau salbatice, oricum deloc usoare, dar atat de fascinante, incat pur si simplu mergi pe urmele batranului Jiu. Si mergi…

Ca si atractii turistice ale Parcului National Defileul Jiului ne putem nota Cula Cornoiu si cele trei Castre romane din Bumbesti Jiu, rezervatiile natural Dealul Gornacelu, Sfinxul Lainicilor, Stancile Rafaila, Piata Crinului, Pestera Bolii, precum si numeroase biserici de lemn – monumente istorice.

Parcul Național Domogled – Valea Cernei

valea cernei

Traseele de drumetii cu piciorul abunda in aceasta zona, atat in sus spre obarsia Cernei si lacul Cerna, cat si spre versantii muntilor.

Parcul Național Domogled – Valea Cernei este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național, zonă specială de conservare), situat în partea sud-vestică a României, pe teritoriile județelor Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj.

Aria naturală se află în partea central-estică a județului Caraș-Severin (pe teritoriile administrative ale comunelor: Cornereva, Mehadia, Teregova, Topleț și Zăvoi și al orașului Băile Herculane), cea nord-vestică a județului Gorj (pe teritoriul comunei Padeș și al orașului Tismana) și în cea nord-estică a județului Mehedinți (pe teritoriile comunelor: Balta, Isverna, Obârșia-Cloșani și Podeni) și urmează a fi străbătută de drumul național 66 A, pentru a lega județele Hunedoara și Caraș Severin.

Parcul Național Retezat

Parcul-Naţional-Retezat

Parcul National Retezat – lumea taramului fermecat cu ochi albastri.

Parcul National Retezat garanteaza unele dintre cele mai spectaculoase peisaje care ofera piscuri inalte – dintre cele mai inalte, peste 80 de lacuri de munte, cel mai intins lac glaciar din Romania – lacul Bucura, cel mai adanc lac glaciar – lacul Zanoaga, calcare impanzite de chei si pesteri, si ofera de asemenea izvorul celor mai multe legende despre haiduci, zmei inaripati si dinozauri pitici.

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului

varful_semenic_1

Parcul National Semenic – Cheile Carasului, vedere Varful Semenic.

Parcul National Semenic-Cheile Carasului cuprinde nu mai putin de 10 rezervatii – monumente ale naturii: Rezervatia Cheile Garlistei, R. Buhui Margaritat, R. Izvoarele Carasului, R. Izvoarele Nerei, R. Barzavita, R. Groposu, R. Pestera Buhui, R. Pestera Comarnic, R. Pestera Popovat, R. Cheile Carasului.

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

cheile nerei2

Cheile Nerei, o zona fascinanta a Banatului si unica a Romaniei, cu vegetatie similara padurilor subtropicale. Sursa foto.

Aici avem spectacole calcaroase cu chei sapate de raul Nera si afluentii sai, lacuri carstice – Ochiul Bei si Lacul Dracului, cascade déjà vestite – Beusnita, Bigar si Susara, pesteri si avene. Se poate face rafting pe raul Nera, alpinism pe trasee special marcate, cicloturism, speologie, vanatoare de fotografii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed