Unealta lui Vâlcov strânge primii bani pentru Fondul de 10 miliarde de euro

0

Comisia Națională de Strategie și Prognoză, instituție controlată de consilierul Darius Vâlcov, a elaborat un proiect de act normativ care vizează alimentarea Fondului de Dezvoltare și Investiții cu 300 milioane de lei printr-un împrumut de la Ministerul Finanțelor. Sunt primii bani care ar intra în acest Fond, prevăzut pentru a avea 10 miliarde de euro.

 

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții propus de PSD-ul lui Liviu Dragnea în programul de guvernare se dorește a fi construit după modelul mai multor state, precum Norvegia, Italia, Franța sau Polonia. Pesediștii au spus că până în 2020, prin acest vehicul investițional economia României se va alege cu 10 miliarde de euro. Fondul se va putea folosi de veniturile din privatizări, din dividende ale acestor companii, precum și din veniturile provenite din emisiuni de obligațiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri – aparținând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul). Scopul Fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susțină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiții sau investitori privați. „Deși bugetul de stat se va diminua inițial cu 2,6 miliarde de lei, bani care nu se vor mai încasa din dividendele companiilor de stat, datorită activității economice puternice a FSDI, se vor încasa la buget sume din taxe și impozite de aproximativ 9 miliarde de lei”, se arată în program.

 

Prin proiectul de hotărâre de Guvern, se propune aprobarea pentru CNSP a unui împrumut în sumă de 300 milioane lei din disponibilităţile contului curent general al trezoreriei statului în
scopul constituirii sumelor necesare functionarii Fondului de Dezvoltare și Investiții.
Împrumutul se acordă pe o perioada de 5 ani, cu o rata a dobânzii de 1% pe an. Suma corespunzătoare împrumutului se virează de către Ministerul Finanţelor Publice în contul 50.28.01 „Disponibil al Fondului de Dezvoltare şi Investiţii”, deschis la Trezoreria statului sector 1 pe numele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, se spune în nota de fundamentare a proiectului Comisiei de Prognoză.

 

Rambursarea împrumutului se efectuează integral d Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Dobânda de 1% pe an se calculează pe fiecare an calendaristic, la soldul împrumutului, începând cu data tragerii şi este plătită de Comisia Naţionala de Strategie şi Prognoză, din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoza, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării acesteia de catre Ministerul Finanţelor Publice. Pentru neplata la termen a împrumutului se calculează o dobândă de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, până la data stingerii obligaţiei