Unele state membre ale OPEC+ nu au reuşit să crească livrările de petrol conform angajamentelor asumate

Statele OPEC şi aliaţii lor, între care şi Rusia, s-au angajat că mărească lunar livrările cu 400.000 de barili pe zi, până la începutul anului viitor, pentru eliminarea treptată a restricţiilor introduse în perioada în care cererea era afectată de pandemia de coronavirus.

Investiţiile insuficiente şi problemele de întreţinere a instalaţiilor au împiedicat eforturile Angolei şi Nigeriei de a mări producţia, iar problema va continua probabil să afecteze producătorii din Africa de Vest în viitorul apropiat.

Săptămâna trecută, Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, a apărat politica de creştere treptată a producţiei a OPEC+, în pofida apelurilor din partea consumatorilor importanţi, precum Statele Unite, de a adăuga mai mulţi barili pe măsură ce preţurile petrolului cresc.

Întrebat despre apelurile ca OPEC + să crească mai mult producţia, ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman a spus: „Le tot spun oamenilor că creştem producţia”.

Preţul la petrolul Brent a fost tranzacţionat luni aproape 86 de dolari pe baril, o valoare maximă a ultimilor trei ani, susţinut de cererea puternică.

Potrivit raportului lunar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, publicat săptămâna trecută, capacitatea de rezervă a OPEC + ar putea scădea sub 4 milioane bpd până în trimestrul patru al anului 2022, de la 9 milioane bpd în primul trimestru al anului 2021.

Capacitatea de rezervă va fi concentrată în producătorii Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irak şi Kuweit, consideră AIE.

Reprezentanţii ţărilor membre ale OPEC + se întrunesc pe 4 noiembrie pentru a stabili politica aferentă lunii decembrie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed