Ungaria se opune sancţiunilor asupra energiei nucleare ruseşti

”Din păcate, unele entităţi din cadrul UE (…) încearcă în continuare să pună obstacole în calea investiţiilor nucleare”, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjarto, în cadrul conferinţei generale anuale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Viena.

Potrivit lui Szijjarto, acestea sunt ”atacuri la suveranitatea” Ungariei, care beneficiază de derogări de la embargoul european pe petrol şi evită orice alte sancţiuni energetice, chiar indirecte (construcţii, inginerie sau servicii IT) .

 Este ”o linie roşie”, a insistat el, adăugând că astfel de măsuri ar ”încălca reglementările europene”.

Ungaria urmează să înceapă în curând lucrările la două noi reactoare nucleare, în colaborare cu gigantul rus Rosatom.

Întreruperea cooperării nucleare cu Rusia este cerută de ţările care preferă sancţiuni drastice – ţările baltice, Polonia şi Irlanda – dar nu se ajunge la un consens la nivelul Uniunii, potrivit unei surse diplomatice europene.

Bulgaria, care nu mai primeşte gaz rusesc, este şi ea îngrijorată: singura sa centrală nucleară produce aproximativ o treime din energia electrică a ţării.

În plus, premierul naţionalist Viktor Orban, care este nerăbdător să menţină legături strânse cu Moscova, a criticat din nou strategia UE luni, în contextul inflaţiei în creştere.

”Europa s-a împuşcat în picior (…) Un pitic impune sancţiuni unui gigant, în timp ce sancţiunile pot funcţiona doar dacă sunt aplicate invers”, a declarat Orban la Budapesta, într-un discurs rostit în faţa Parlamentului.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed