x


  • EUR
    4.8743
    USD
    4.0259
string(8) "economie"

Ungaria şi Polonia resping în continuare condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 26.11.2020, 21:43

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, joi, că ţara sa va avea sprijinul Poloniei în această dispută care blochează fonduri vitale în valoare de 1.800 de miliarde de euro, esenţiale pentru repornirea activităţilor economice în cele 27 de state membre.

Respingerea prin veto a acestei condiţionări de către Polonia şi Ungaria, ambele beneficiare ale bugetului şi ale fondului de redresare, va întârzia probabil fonduri în valoare de sute de miliarde de euro chiar în timp ce statele membre se confruntă cu al doilea val al pandemiei de Covid-19 şi cu o recesiune economică gravă.

”Această dezbatere nu poate fi rezolvată cu bani”, a afirmat Orban, alături de premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-o declaraţie dată la Budapesta.

”Cei care corelează aceste două probleme (statul de drept şi finanţarea de criză) sunt iresponsabili, având în vedere că într-o perioadă de criză sunt necesare decizii rapide pentru a ajuta economia”, a spus Orban.

Criza amplifică o relaţie deja dificilă între Bruxelles şi cele două state membre, care sunt acuzate că erodează standardele democraţiei la 30 de ani de la eliberarea de influenţa sovietică.

Ambele ţări sunt investigate de UE penntru subminarea independenţei justiţiei, a presei şi a organizaţiilor neguvernamentale.

Premierii Ungariei şi Poloniei au emis un comunicat comun care subliniază că se vor susţine reciproc în negocierile viitoare.

Aceştia au propus ”un  proces pe două căi” pentru a facilita adoptarea pachetului financiar, afirmând că ar trebui discutat în Consiliul European ”dacă trebuie stabilită o legătură între statul de drept şi interesele financiare ale Uniunii”.

Premierul polonez Morawiecki a reiterat că dreptul de veto este o armă reală.

”Folosirea dreptului de veto astăzi este scenariul de bază pe care l-am discutat pentru a schimba dinamica negativă care a fost impusă recent”, a spus Morawiecki.