Unicredit: Aproape 70% dintre români îşi cumpără locuinţa prin credit bancar

Peste două treimi din românii care îşi cumpără o locuinţă apelează la împrumuturi de la bănci, proporţie peste media din regiunea Europei Centrale şi de Est, se arată într-un raport al Unicredit Group.

Dintre românii care îşi cumpără locuinţe, 68% apelează la un împrumut de la bănci, 35% folosesc propriile economii, 12% vând locuinţe mai vechi iar 7% folosesc moşteniri sau primesc banii de la alte persoane, se precizează în studiul referitor la comportamentul financiar al populaţiei în Europa de Sud-Est, prezentat în cadrul conferinţelor Euromoney de la Dubrovnik.

În Bulgaria, 70% dintre persoanele care îşi achiziţionează o locuinţă apelează la un credit pentru finanţare. Cea mai ridicată pondere din regiune a persoanelor care se împrumută la bănci pentru a-şi cumpăra o casă este în Ungaria, de 77% din total. Cel mai scăzut procent, de 57%, este în Bosnia şi Herţegovina. Conform aceluiaşi studiu, 11% dintre români intenţionează să achiziţioneze o locuinţă în următorii trei ani, în timp ce 6% dintre cei intervievaţi în centrul şi estul Europei au planuri similare.

La nivelul Europei Centrale şi de Est, procentul celor care vor să cumpere o casă în următorii zece ani, respectiv 7%, este inferior celui din România, de 9%. Unicredit estimează un avans accelerat al creditelor ipotecare în Europa de Sud-Est, mai ales deoarece acest tip de produse sunt puţin răspândite pe pieţele din unele state din regiune, printre care şi România. Experţii băncii italiene susţin că regiunea are un potenţial ridicat de creştere pentru segmentul ipotecar şi estimează o creştere anuală de 24% pentru creditele ipotecare în intervalul 2007-2009. Principalele tendinţe identificate de către economiştii de la Unicredit în regiune sunt de îmbunătăţire a standardelor de viaţă prin consum şi de orientare a investiţiilor populaţiei către achiziţii imobiliare.

Pentru România şi Bulgaria, raportul Unicredit prevede o creştere economică anuală de 5-6% până la sfârşitul lui 2008, datorită efectelor pozitive resimţite după aderarea la Uniunea Europeană. În întreaga regiune a Europei de Sud-Est, gospodăriile reprezintă un motor important de creştere. Populaţia îşi adaptează rapid obiceiurile de consum la standarde mai bune de viaţă. Această tendinţă este sprijinită şi de efectul de îmbogăţire generat de creşterea rapidă a preţurilor locuinţelor, precizează experţii Unicredit. La această evoluţie a contribuit cererea puternică de locuinţe în contextul unei oferte încă reduse. În majoritatea ţărilor din Europa de Sud-Est încă persistă o anumită subevaluare a preţurilor la locuinţe comparativ cu nivelul teoretic de preţ.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed