Unicredit vede inflaţia din 2007 peste ţinta BNR

0
Unicredit vede inflaţia din 2007 peste ţinta BNR

UniCredit estima în ultimul raport publicat în 4 octombrie că inflaţia de la finalul acestui an se va situa la 4,2%, uşor peste ţinta de 4% a băncii centrale, dar în interiorul intervalului de plus sau minus 1% care încadrează ţinta.

Inflaţia anuală a urcat în ultimele două luni de la 4% în iulie până la 4,96% în august şi la 6,03% în septembrie, cu 1% peste pragul superior al intervalului de plus sau minus 1% care încadrează ţinta de 4% a băncii centrale pentru finalul anului.

Cauza principală a puseului inflaţionist din ultimele două luni a fost creşterea preţurilor la alimente, ca urmare a recoltelor slabe. “Tendinţa de creştere a preţurilor volatile pe plan internaţional va menţine presiunile inflaţioniste la un nivel ridicat până la finalul anului, determinând o revizuire în sus a prognozei noastre privind inflaţia la finalul anului la 5,2%, uşor peste pragul superior al intervalului ţintit de banca centrală”, se arată în raport.

Inflaţia estimată de analiştii UniCredit pentru decembrie 2007 ar însemna însă o temperare a inflaţiei faţă de septembrie, ultima lună pentru care există statistici disponibile, susţinută şi de stoparea deprecierii cursului de schimb al leului şi chiar o uşoară apreciere până la 3,32 lei/euro, de la nivelul actual, de 3,34 lei/euro.

Rozalia Pal, economistul şef al Unicredit Ţiriac Bank, a spus miercuri că estimează cel mult o mărire cu 0,25% a dobânzii de politică monetară şi mizezază mai degrabă pe o menţinere a actualului nivel. “Până în prezent avem o estimare de menţinere a dobânzii cheie la nivelul anual de 7%, dar sesizăm un posibil risc de creştere cu 0,25% a acesteia, din cauza presiunilor inflaţioniste”, a spus Pal, la conferinţa Euromoney de la Dubrovnik.

“Urcarea succesivă a ratei anuale a inflaţiei până la 6% în august şi septembrie a fost o surpriză atât pentru noi cât şi, cred eu, pentru banca centrală şi anunţă o posibilă ieşire din ţinta anuală de 4% plus sau minus 1%”, a spus Pal, care estimează că presiunile inflaţioniste se vor menţine şi în prima jumătate a anului 2008. “Inflaţia se va tempera în a doua jumătate a anului 2008, astfel încât se va putea atinge ţinta anuală a băncii centrale, de 4,5%”, a mai spus Pal.

Pentru finalul anului 2008, inflaţia este estimată să se tempereze uşor la 4,5%, în interiorul intervalului de 3,8% plus sau minus 1% ţintit de banca centrală.

Dobânda cheie a băncii centrale va fi menţinută la actualul nivel de 7% până în al doiea trimestru al anului viitor, când ar urma să fie coborâtă la 6,5%.

Analiştii UniCredit îşi menţin însă estimarea de creştere economică pentru acest an la 5,8%, nivel înregistrat în primul semestru din 2007. În Trimestrul al treilea din 2007, produsul intern brut (PIB) este estimat să avanseze cu 5,9%,urmând ca în ultimul trimestru creşterea economică să se tempereze uşor la 5,8%.

Deficitul bugetar este estimat de analiştii UniCredit la 2,5% din PIB pentru acest an, iar deficitul de cont curent la 12,8% din PIB.

Sursa: NewsIn