Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu privire la construirea unui sistem de internet prin sateliţi de 6 miliarde de euro

Reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului European, au convenit joi asupra unui acord. Î

Comisia Europeană a anunţat iniţiativa de a construi şi opera un sistem de internet prin satelit în februarie.

Schema UE vine pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la progresele militare ruse şi chineze în spaţiul cosmic şi o creştere a lansărilor de sateliţi.

A avea propriul sistem de internet prin satelit ar putea ajuta blocul să accelereze lansarea internetului în bandă largă în Europa, în timp ce ar acoperi şi Africa, permiţând UE să ofere ţărilor de acolo o alternativă la concurenţii chinezi.

O reţea spaţială ar putea face backup reţelelor terestre în cazul unor întreruperi majore sau dezastre şi să ofere conexiuni în locuri care nu sunt acoperite de furnizorii de servicii tradiţionali.

Comisia doreşte să devieze 2,4 miliarde de euro din diferite programe ale UE şi să utilizeze bani necheltuiţi din alte proiecte UE, în timp ce sectorul privat este de aşteptat să contribuie cu restul de 3,6 miliarde de euro.

Dezvoltarea iniţială şi implementarea sateliţilor ar putea începe anul viitor, ceea ce va duce la un serviciu complet cu criptare la nivel înalt numit criptografie cuantică în 2028.

Sistemul de internet prin satelit propus ar putea duce la construirea şi lansarea a până la 170 de sateliţi pe orbită joasă, între 2025 şi 2027.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri