UPDATE Cîţu: Începem reforma în toate cotloanele statului. Oprim 30 de ani de furt pesedist / PSD a adus două păpuşi la prezidiu / Orban: Lăsaţi circul / Ciolacu l-a numit pe Cîţu „mincinos patologic” şi pe Orban „ultimul brontozaur în politică” – VIDEO

 

UPDATE Deputatul PNL Bogdan Huţucă a afirmat, în plenul reunit, că „bugetul pentru anul 2021 a fost construit în contextul crizei sanitare, al crizei economice generate de pandemia COVID-19 şi al dezechilibrelor macroeconomice majore acumulate în anii premergători crizei”.

„Guvernul a fost constrâns să găsească resurse financiare pentru toate nevoile societăţii şi economiei româneşti şi, în acelaşi timp, să demareze şi un amplu proces de consolidare a finanţelor publice ale ţării. Să nu uităm că politicile prociclice promovate de PSD în anii 2017-2019 au eliminat orice spaţiu fiscal, care ar fi fost deosebit de util României în perioada crizei. Să nu uităm că în anul 2019, rapoartele Comisie Europene şi agenţiile de rating atrăgeau atenţia că România este statul UE cel mai vulnerabil din punct de vedere economic, în cazul declanşării unei crize economice. Aşadar, în ciuda contextului intern şi internaţional dificil, bugetul pentru anul 2021 reuşeşte să acopere toate obligaţiile financiare ale statului român: plata salariilor în sistemul public, plata pensilor majorate cu 14%, plata alocaţiilor majorate pentru copii, campania de vaccinare şi cheltuielile suplimentare din sistemul sanitar, plata măsurilor active pe piaţa muncii, asistenţa socială şi cheltuielile descentralizate la nivelul administraţiei publice locale”, a precizat Huţucă.

El a mai spus că  „bugetul pentru anul 2021, alocă o sumă record – cea mai mare din ultimele trei decenii – pentru investiţii publice. Vorbim despre 61,4 miliarde de lei direcţionate către proiecte majore care vor contribui la relansarea economiei”.

„Este de apreciat efortul Guvernului de a acoperi tot necesarul de cheltuieli, de a impulsiona investiţiile şi de a reduce progresiv deficitul bugetar. Vă rog să ţineţi seama de faptul că această construcţie bugetară este cu atât mai importantă cu cât Guvernul, în anul 2021, NU introduce impozite şi taxe noi şi nici nu le majorează pe cele existente. Mai mult, păstrează şi o parte dintre facilităţile fiscale de care au beneficiat operatorii economici în anul 2020. Fac această precizare pentru că în anii 2018-2019, proiectele de buget au fost prezentate în Parlament alături de majorări consistente de fiscalitate, care au dărâmat competitivitatea agenţilor economici români şi au afectat negativ puterea de cumpărare a românilor”, a explicat liberalul. 

Acesta a vorbit şi despre indicatorii de bază pe care a fost construit bugetul.

„Indicatori de bază pe care a fost construit bugetul pentru anul 2021 ne dau garanţia că în anul 2021 putem avea o creştere economică solidă şi vom înregistra o ameliorare a echilibrelor macroeconomice, interne şi externe. Astfel, se estimează pentru anul 2021:

– Un PIB mult mai mare decât în perioada anterioară pandemiei;

– O creştere economică de 4,3% din PIB, generată în mare proporţie de investiţii publice. În funcţie de performanţele pe care Guvernul le va demonstra în utilizarea fondurilor europene, creşterea economică poate să fie chiar mai mare decât cea pe care mizăm la început de an.

– O inflaţie medie anuală mică de 2,4%, care să păstreze relativ constantă puterea de cumpărare a populaţiei. Am pornit de la o inflaţie de peste 5% în anii 2017-2019, şi am ajuns la o inflaţie în jurul a 2%, comparabilă cu statele din regiune;

– Un salariu mediu net în creştere;

– Un număr mai mare de angajaţi în economie”, a explicat Huţucă.

„Bugetul pentru anul 2021 reprezintă semnalul cel mai clar al demarării unor ample reforme structurale, nu numai în plan economic, ci şi social şi al relaţiei dintre instituţii şi cetăţeni”, a adăugat deputatul PNL. 

„Avem la dispoziţie 4 ani în care trebuie să aşezăm pe baze noi marile sisteme publice. De aceea, este important ca reformele demarate anul acesta să fie urmărite cu maximă consecvenţă, fără ezitări şi fără amânări. Dacă Guvernul şi Parlamentul vor reuşi să menţină un ritm accelerat de reformă, atunci în orizontul anului 2024 putem să vorbim despre un stat modern şi un standard de viaţă asemănător mediei europene. Astfel, vom scoate largi categori de populaţie din situaţia de sărăcie şi de dependenţă faţă de stat, iar, la următoarele alegeri, cei care s-au obişnuit să facă tranzacţii electorale cu neajunsurile oamenilor, vor avea o mare surpriză”, a conchis Huţucă.

UPDATE – Ciolacu: Ştiţi la fel de bine ca mine că PSD nu a guvernat 30 de ani în România. Sunt amantele şi politrucii dvs în Guvern

„Domnule prim-ministru, ca de fiecare dată eu v-am ascultat cu mare atenţie, eu un mincinos mai patologic ca dvs nu cred că am cunoscut vreodată. Sunteţi la guvernare de un an şi jumătate, în diverse formule, dvs fiind ministru de Finanţe pe timpul domnului Orban şi acum premier. Ştiţi şi dvs şi şeful dvs, domnul Orban, domnule Orban cred că sunteţi ultimul brontozaur în politică, nu mai există niciun om cu atâta vechime în politică, ştiţi la fel de bine ca mine că PSD nu a guvernat 30 de ani în România. Sunt amantele şi politrucii dvs în Guvern. Am înţeles că PSD fură din buget. Eu îmi aduc aminte de Unifarm, nu era PSD formaţiunea politică care ne-a ţinut pe toţi în casă, în timp ce voi furaţi. Toate dosarele sunt la DNA, Curtea de Conturi. Chiar nu ţi-e ruşine să vii să spui că noi furăm? Vezi cine a fost la OLAF şi să îl rogi să dea cu subsemnatul, prietenul tău de coaliţie. Bugetul pe care l-aţi prezentat e o ruşine pentru România, e un buget în care nu aţi considerat oportun să investiţi în Sănătate şi Educaţie, sau să creşteţi alocaţii şi pensii, conform legilor în vigoare. Acesta e bugetul austerităţii şi veţi fi judecat de români pentru asta”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu la tribuna plenului reunit.

El a mai spus că nu se aştepta ca premierul să încalce legea prin acea anexă la buget care alocă 380 milioane doar către administraţiile locale ale PNL, USR-PLUS şi UDMR.

„Eu, în schimb, domnule Cîţu nu mă aşteptam să veniţi cu un buget care încalcă legea, tocmai dvs care vă războiaţi cu Al Capone. Împărţirea banilor discreţionat din buget este o infracţiune, domnule Cîţu. E o premieră absolută anexa bugetar 7.03, nimeni nu şi-a permis în 30 de ani să vină cu o anexă direcţionată doar pentru anumite formaţiuni politice. Întotdeauna aceste lucruri s-au dezbătut în Parlament şi s-au adoptat în Parlament. Vrem să ştim criteriile pe care le-aţi folosit şi cine a justificat aceste alocări. Nu aţi avut bani de pensii, de alocaţii, pentru mineri, pentru profesori, în schimb aţi avut 380 milioane să daţi la PNL, USR şi UDMR”, a completat Ciolacu.

ŞTIREA INIŢIALĂ La deschiderea şedinţei de luni a plenului reunit, Ludovic Orban a anunţat că din totalul de 466 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa până în acel moment 403.

„Înainte de a trece la ordinea de zi, cu ocazia zilei de 1 martie le transmit tuturor colegelor noastre – la mulţi ani, primăvară frumoasă, să fie fericite şi iubite”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Atunci când Florin Cîţu a venit la tribuna plenului s-au auzit aplauze în sală.

„Stimaţi colegi ai coaliţiei, stimaţi colegi din PNL, fără modestie vă spun că acest buget e cea mai importantă realizare de când am început această guvernare. E primul buget al acestui mandat de 4 ani al unei guvernări de centru-dreapta şi o să mă asigur, alături de colegii mei, că o să fie o guvernare de succes care o să aducă o viaţă mai bună pentru toţi românii. O să reuşim şi vom aduce reformă şi investiţii. Am tratat acest buget cu mare simţ de răspundere şi aici aş vrea să le mulţumesc colegilor din PNL pentru că votul lor e cel care m-a desemnat premier, m-a onorat şi mă responsabilizează. Este adevărat suntem o coaliţie în Guvern, iar PNL are cea mai mare pondere în această coaliţie. E responsabilitatea mea să mă asigur că PNL se va achita de toate îndatoririle acestei guvernări. Bugetul are două elemente definitorii la care eu ţin foarte mult – începem reforma în toate cotloanele statului român. Oprim 30 de ani de furt pesedist din buget, din bani publici. Şi al doilea, drumul României e în Europa şi alături de partenerii noştri din Alianţa Nord-Atlantică. Garantăm românilor securitate. Recomand celor din PSD să ia un pix şi o foaie şi să ia notiţe, cei care ştiu să scrie, bineînţeles”, a declarat premierul.

După mai multe huiduieli în sală, nişte parlamentari au adus două păpuşi şi le-au lăsat la prezidiul celor doi preşedinţi ai Camerelor.

În replică, Lludovic Orban a făcut apel să respecte Regulamentul de funcţionare a şedinţei plenului reunit.

„Fac apel să respectaţi Regulamentul celor două Camere. Probabil că păpuşile pe care le-aţi adus sunt păpuşile pe care le-aţi manipulat 30 de ani în administraţie şi guvernare şi păpuşile cu care i-aţi confundat pe români. Mă puneţi în situaţia de a cere chestorilor să instituie ordinea şi regulamentul în sală. Domnilor de la PSD vă rog să vă comportaţi civilizat, să lăsaţi circul deoparte”, a spus Orban.

Cei de la PSD au început să strige în sală cu privire la majorarea alocaţiilor pentru copii, iar premierul Cîţu le-a transmis că probabil vor şi ei alocaţii. 

„Nu aţi depăşit vârsta copiilor. Ştiam că alocaţiile sunt pentru copii, nu pentru parlamentari. Veţi primi alocaţie, însă trebuie să vă înscrieţi la şcoală”, a mai spus prim-ministrul.

Şeful Executivului a încheiat, spunând: „Românii trebuie să ştie că PSD ţipă aici în parlament nu pentru că nu sunt de acord cu el, ci pentru că nu îl înţeleg. Sunt disperaţi şi îşi dau seama că nu vor mai putea fura, timp de 4 ani de zile. Ţipă şi înjură şi pentru că cineva are curajul în 30 de ani – ajunge”.

Camera Deputaţilor şi Senatul dezbate luni proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat, iar marţi e programat un alt plen reunit pentru votul final. Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat rapoarte favorabile la cele două iniţiative, în forma Guvernului, respingând peste 3.000 de amendamente. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed