UPDATE Sebastian Burduja: Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind serviciile de cloud guvernamental / Ce prevede actul normativ

UPDATE  – Actul normativ reglementează regimul juridic general privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea, la nivel naţional, a unei infrastructuri de tip cloud hibrid – Platforma de Cloud Guvernamental, arată un comunicat de presă al Guvernului. Aceasta are ca scop utilizarea serviciilor de tip cloud de către autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale.

Platforma va fi constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită „Cloud-ul Privat Guvernamental”, şi din resurse şi servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.

Modul de utilizare a Platformei şi modul de realizare a interconectării la nivel de servicii între componentele sale vor fi stabilite într-un Ghid de Guvernanţă a Platformei, unde vor fi prevăzute standarde, reguli, orientări sau caracteristici pentru activităţi sau rezultatele acestora, care vizează atingerea gradului optim de calitate, precum şi reguli şi obligaţii în relaţia dintre furnizorul şi utilizatorul de servicii de tip cloud.

În elaborarea OUG a fost avută în vedere protejarea drepturilor şi libertăţilor individuale prin dezvoltarea unor aplicaţii de jurnalizare şi notificare a activităţii de prelucrare a datelor cetăţenilor, practic orice cetăţean putând vedea ce instituţie, când şi în ce scop i-a accesat datele.

Finanţarea cheltuielilor pentru implementarea Cloud-ului Privat Guvernamental se va asigură prin PNRR şi de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare.

ŞTIREA INIŢIALĂ  – „Este rezultatul unui amplu efort care a inclus mai multe versiuni puse în transparenţă, o consultare publică săptămâna trecută, runde de discuţii cu experţii Băncii Mondiale, ai Comisiei Europene, cu societatea civilă şi mediul privat. Avem conştiinţa că această versiune include principalele elemente care au fost solicitate în toate aceste discuţii. În primul rând, o componentă de cloud hibrid, care permite implicarea mediului privat, prin soluţii inovatoare, prin furnizarea de servicii de cloud pentru instituţii publice şi printr-o interconentare la nivelul serviciilor cu cloud-ul privat guvernamental. De asemenea, include o componentă, aşa cum este definită în PNRR, prin care există un cloud privat guvernamental, administrat de statul român”, a afirmat Sebastian Burduja, la finalul reuniunii de luni de la Palatul Victoria.

Ministrul a adăugat că aprobarea ordonanţei de urgenţă reprezintă un jalon important în PNRR, care „vine la pachet” cu un alt jalon important – semnarea acordului de finanţare pentru această investiţie, de peste jumătate de miliard de euro.

„Un contract care va fi semnat până pe 30 iunie între Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, STS şi SRI – cele patru entităţi responsabile, prin PNRR, pentru implementarea acestei investiţii”, a mai explicat Burduja.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed