UPDATE-Statele membre UE ajung la un acord asupra reducerii consumului de gaze naturale ruseşti şi dependenţei de Rusia

0

Cei 27 de miniştri ai Energiei au ajuns marţi la un acord în vederea reducerii dependenţei ţărilor lor de gaze narturale ruseşti.

”Nu era o misiune imposibilă! Miniştrii (Energiei Celor 27 reuniţi la Bruxelles) au ajuns la un acord politic asupra reducerii cererii de gaze naturale iarna viitoare”, anunţă într-un mesaj postat pe contul de Twitter preşednţia cehă.

”UE a făcut azi (marţi) un pas decisiv să înfrunte ameninţarea unei întreruperi totale a gazului de către Putin. Salut puternic aprobarea de către Consiliul (European) a regulamentului privind măsuri coordonate de reducere a (consumului de) gaze (naturale)”, reacţionează într-un comunicat preşedinta Comisie Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Acest acord, la care Consiliul a ajuns într-un ”timp-record”, în urma unei iniţiative prezentate săptămâna trecută de către CE – intitulată  ”Save gas for a safe wintee” -, ”va asigura o reducere ordonată şi coordonată a reducerii consumului de gaze naturale în întreaga UE în vederea pregătirii iernii viitoare”, se arată în comunicat.

Acordul completează toate celelalte acţiuni anterioare în cadrul ”REPowerEU”, în vederea unei diversificări a surselor de aprovizionare cu gaze naturale, unei accelerări a dezvoltării energiei regenerabile şi unei eficientizări energetice, continuă CE.

”Angajamentul unei reduceri cu 15% a consumului de gaze naturale este foarte semnificativ şi va permite umplerea stocurilor până la iarnă”, subliniază ea.

Posibilitatea lansării unei stări de alertă UE care să declanşeze o reducere – obligatorie – a consumului de gaze naturale de către statele membre este un ”semnal puternic care arată că UE va face totul pentru a-şi asigura siguranţa aprovizionării şi a-şi proteja consumatorii, indiferent că este vorba despre gospodării sau industrie”, mai anunţă CE.

”Acţionând împreună în vederea unei reduceri a cererii de gaze naturale, ţinând cont de toate specificităţile naţionale pertinente, UE a pus baze solide ale unei solidarităţi indispensabile între statele membre împotriva şantajului energetic al lui Putin”, consideră Comisia.

CE denunţă anunţul Gazprom de continuare a reducerii livrărilor de gaze naturale către UE prin gazoductul Nord Stream 1, ”fără vreun motiv tehnic”, drept o ilustrare a ”lipsei fiabilităţii Rusiei ca furnizor de energe”.

”Mulţumită deciziei de azi, suntem pregătiţi acum să abordăm securitatea energetică la scară europeană, în calitate de Uniune”, salută Comisia.