Urban, PDL: Modificarea OUG 50 în favoarea băncilor ar fi o sinucidere politică

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a arătat în timpul ultimei misiuni de evaluare multă insistenţă în a determina autorităţile române să modifice Ordonanţa de Urgenţă 50.

 

Principalul interes al bancherilor este acela de restrânge aria de aplicare a OUG 50 doar la creditele acordate începând cu luna iunie a acestuia an, invocând faptul că legea s-ar aplica retroactiv. De asemenea, bancherii urmăresc şi o restrângerile a atribuţiilor ANPC în sancţionarea băncilor, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, declarând că doar BNR are expertiza de a controla activitatea băncilor.

 

Ordonanţa se află acum în Comisia de buget-finanţe din Camera deputaţilor şi aşteptă dezbaterea pe amendamente şi avizul pentru a fi votată în plen.

 

Amendamentele depuse până acum de către toate părţile implicate propun modificarea legii în câteva locuri esenţiale, aşa cum este calculul dobânzilor la creditele în desfăşurare sau comisioanele ce pot fi percepute şi redenumirea sau nu a celor nepermise. Niciun amendament nu pune însă în discuţie extinderea directivei europene după care a fost croită legea la creditele în desfăşurare.

 

O mare parte dintre amendamentele în favoarea clienţilor depuse la lege vin din partea grupului PDL, unele venind la propunerea ANPC.

 

După discuţiile dintre FMI şi guvern, au apărut informaţii, preluate de Adevărul, potrivit cărora Emil Boc ar fi acceptat ca Ordonanţa să nu se aplice la creditele în desfăşurare.

 

Senatorul Urban spune că “nu se pune problema ca premierul să accepte propunerile FMI” şi că nu au existat astfel de discuţii între guvern şi PDL. De altfel, în opinia senatorului nu poate exista nicio pretenţie întemieată a FMI în acestă problemă.

 

“Din punctul meu de vedere, PDL nu are cum să susţină o propunere aberantă a FMI, propunere care nu are nicio treabă cu deficitul bugetar”, a declarat acesta pentru Money.ro.

 

Urban spune că, dincolo de efectele adverese asupra clienţilor, modificarea legii în favoarea băncilor “ar fi o sinucidere politică ce nu va fi primită de parlamentari”.

 

Acesta spune că cea mai bună variantă a legii este aceea aprobată de guvern, fără alte modificări. În cazul în care legea va suferi modificări majore în Camera deputaţilor, de genul celor propuse de FMI şi de către bănci, va fi sesizată Curtea Constituţională.

 

Iulian Urban spune că temeiul sesizării este articolul 61 din Constituţie, care nu permite ca un act normativ să treacă prin prima cameră sesizată şi să fie modificată substanţial în camera decizională – principiul bicameralismului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed