x


  • EUR
    4.7354
    USD
    4.2876
string(16) "instant-articles"

“Următoarea țară agresată de Rusia va fi una din UE!”

Următoarea țară agresată de Rusia va fi una din UE care nu e membră NATO, ca Finlanda sau Suedia, este de părere Miheil Saakaşvili.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 19.03.2019, 9:10

După ce a ocupat teritorii din Georgia și Ucraina, este foarte probabil că următoarea cucerire a lui Vladimir Putin să fie o țară europeană care este membră a UE, dar care nu face parte din NATO, susține fostul lider de la Tbilisi, Miheil Saakaşvili. Într-un material de opinie publicat de revista americană Foreign Policy, fostul președinte georgian afirmă că Rusia ar putea urmări să ocupe teritorii din Finlanda sau Suedia, pentru a nu risca declanșarea unui conflict deschis cu Alianța Nord-Atlantică. Saakaşvili crede că, ocupând noi teritorii, Putin urmărește în primul rând să își crească popularitatea pe plan intern, dar și să consolideze imaginea Rusiei ca „superputere” și jucător important la nivel global.

 

Saakașvili scrie că relatări recente indică „o nouă politică a Kremlinului care va impune tuturor navelor internaționale să ofere Rusiei preaviz de 45 de zile înainte de a intra prin asa-numitul pasaj de nord, care leagă oceanele Atlantic și Pacific prin intermediul apelor arctice situate la nord de Siberia.” Zona de transport comercial din nordul îndepărtat devine, așadar, un punct geostrategic major în planurile lui Putin, scrie G4Media.