Ursus, vânzãri sub aşteptãri, dar ritm peste media pieţei

“Suntem mulţumiţi de rezultatul vânzãrilor, dar nu satisfãcuţi în condiţiile în care nu au fost conform estimãrilor noastre de la începutul anului. Însã trebuie sã luãm în calcul şi faptul cã în T2, piaţa a avut un trend descendent înregistrând o scãdere de pânã la 10%, cauzele principale fiind vremea capricioasã şi scãderea puterii de cumpãrare“, a declarat Stephan Maria Weber, preşedintele Ursus Breweries. De altfel, declinul pieţei locale de bere este confirmat şi de Institutul Naţional de Statisticã potrivit cãruia în primele cinci luni ale acestui an, producţia de bere a fost mai micã cu aproximativ un milion de hectolitri faţã de aceeaşi perioadã în 2008. În aceste condiţii, oficialul Ursus a evitat sã facã estimãri pentru urmãtoare perioadã, dar a precizat cã esenţial este factorul meteorologic ce poate impulsiona vânzãrile, vara fiind anotimpul de vârf care asigurã 40-50% din totalul încasãrilor pentru producãtorii de bere.

Staretegia Ursus Breweries, companie cu o cotã de piaţã de 29% în prezent, se axeazã în continuare pe investiţii în ciuda climatului economic mai puţin favorabil. Compania a finalizat recent modernizarea şi extinderea fabricii din Timişoara. “Am investit peste 50 de mil euro în ultimii doi ani, bani proveniţi atât din surse proprii cât şi din credite bancare, pentru instalarea de noi linii de producţie şi îmbuteliere a berii, fabrica fiind în prezent adaptatã pentru diferite tipuri de ambalaj: PET (n.red.- preferat în aceastã perioadã de consumatori), sticlã, dozã şi butoi”, a menţionat Dragoş Hopulele, directorul fabricii Ursus din Timişoara. Astfel, capacitatea de producţie în aceastã unitatea a crescut de douã ori, în prezent fiind de peste 2 mil hl, fabrica din Timişoara şi cea din Buzãu asigurând douã treimi din producţia Ursus Breweries. În momentul de faţã, în fabrica din Timişoara se produc trei mãrci din portofoliul companiei, respectiv Timişoreana, Ciucaş şi Ursus, dar capacitatea de producţie permite fabricarea tuturor mãrcilor în funcţie de cerere. Compania deţine patru fabrici de bere în Cluj Napoca, Timişoara, Buzãu şi Brasov, având peste 1.700 de angajaţi.

Dupã primele şase luni din an, marca Timişoreana, situatã pe segmentul mainstream, se menţine lider pe piaţa localã de bere cu o cotã de 15%. “Timişoreana este o poveste de succes, a pornit ca un brand regional şi a ajuns cea mai vândutã bere din România”, a precizat Stephan Maria Weber. De asemenea, la douã luni de la lansarea într-un nou ambalaj, marca Azuga evolueazã conform aşteptãrilor pe segmentul economic, oficialul Ursus vorbind despre continuarea investiţiilor în acest brand în vederea consolidãrii poziţiei. Producãtorul Bere Azuga a fost preluat la începutul acestui an de Ursus Breweries care a achiziţionat 71% din acţiuni, suma plãtitã fiind de 7,15 mil euro. Deşi Ursus a oprit producţia la fabrica din judeţul Prahova în luna mai, reprezentanţii companiei iau în considerare închirierea liniei de producţie apã mineralã cãtre firma Perla Covasnei, unde Bere Azuga deţine aproape 33% din acţiuni, şi chiar vânzarea de active. Recent, producãtorul Perla Covasnei din Sfântu Gheorghe a anunţat majorarea capitalul social cu cinci mil lei, pânã la 5,5 mil. lei, sumã care va fi utilizatã pentru investiţii, inclusiv pentru punerea în funcţiune a fostei fabrici de bere de la Azuga, unde va îmbutelia apã mineralã cel mai probabil în luna august potrivit reprezentanţilor Consiliului de Administraţie.

Ursus Breweries a raportat, la sfârsitul anului financiar încheiat în martie, o majorare a cifrei de afaceri de 27%, faţã de perioada anterioarã. Compania a avut în 2007 o cifrã de afaceri de 207 mil. euro. Portofoliul filialei locale SABMiller include, printre altele, marca Ursus, lider de piaţã pe segmentul premium cu 36%, Timişoreana, cea mai vândutã bere din România cu o cotã de 15% la nivelul întregii pieţe, Peroni Nastro Azzurro, Redd’s, Stejar, Ciucaş şi Pilsner Urquell. Piaţa berii a depãşit anul trecut vânzãri de 1,6 mld euro, principalii jucãtori fiind Heineken, Ursus Breweries, InBev, United Romanian Breweries Bereprod, European Drinks şi Romaqua.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed