Uşă deschisă pentru firmele-fantomă

Formularul este eliminat… dar în locul lui nu se pune nimic la loc. Şi asta poate să nu fie cea mai bună soluţie. În baza acestui formular se aproba înregistrarea în scopuri de TVA şi dădea posibilitatea de a se deduce taxa.

 

Au fost discuţii uriaşe despre ce stufos era, ce detalii erau solicitate firmelor în formular, ce date trebuiau completate, despre faptul că aprobarea înregistrării în scop de TVA devenea subiectivă şi inspectorii puteau să blocheze înregistrarea. Şi într-adevăr a fost nevoie de simplificarea lui. S-a făcut în vreo două rânduri anul trecut.

 

Dar acest formular putea fi un instrument bun în combaterea evaziunii fiscale. Şi cea mai mare la noi se face pe TVA. Atât de mult încât statul încasează undeva la 40% din volumul TVA cuvenit. Când exista un istoric al firmei, al patronilor sau administratorilor, toate puse într-o bază de date, era mai uşor de descoperit cel care avea un obicei din a da ţepe. Fără a deschide iarăşi uşa către firmele fantomă, făcute doar pentru a da tunuri prin neplata taxelor şi să dispară.

 

Nu era necesar ca în formular să se ceară studiile patronilor sau ce conturi au pe afară, erau multe cerinţe exagerate, dar nişte formulare simplificate decente nu puteau să facă decât bine. În lipsă e mai rău. Mai rău pentru buget.

 

Formularul 088 a fost introdus în februarie 2015, când şeful fiscului era Gelu Diaconu, în guvernul Ponta. Şi a fost modificat doar după ce acesta a fost înlăturat de la ANAF. Cât a fost el acolo, nu a vrut să-l schimbe.

 

Acum fiscul a răspuns rapid cerinţelor venite de la noua putere. Dar asta nu-l va salva pe şef. Ministrul de finanţe a anunţat că va face un control şi evaluare a activităţii ANAF. Ceea ce ar însemna că şeful fiscului, Dragos Doroş, este pe făraş, aşa cum a fost revocat şi Homor de la Compania de Investiţii în Infrastructură.

 

UPDATE:  Şeful ANAF a demisionat după ce ministrul Finanţelor a spus că îl evaluează

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed