AcasăEconomieUSR a depus în Parlament legea responsabilităţii în energie, care interzice scoaterea...

USR a depus în Parlament legea responsabilităţii în energie, care interzice scoaterea din sistemul energetic a unei capacităţi de producţie pe huilă sau lignit înainte ca o altă sursă să-i ia locul

Potrivit unui comunicat de presă al USR, propunerea vine în contextul în care PSD şi PNL au votat, marţi, pentru închiderea carierelor de cărbune din România, ceea ce va duce la închiderea unor termocentrale importante care ard huilă şi lignit, chiar dacă România înregistrează un deficit important de producţie, într-o perioadă de criză energetică.

Sursa citată aminteşte că PSD şi PNL au respins toate amendamentele prin care USR a încercat să păstreze această producţie importantă de energie, invocând în sprijinul votului lor o falsă nevoie de a îndeplini un jalon din PNRR.

„România şi Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, iar actuala coaliţie PSD-PNL se joacă cu soarta românilor. Înainte de închiderea unor capacităţi energetice pe bază de huilă sau lignit, e nevoie să fie stabilită o condiţie esenţială: niciun MW retras din funcţiune până nu avem o capacitate nouă care să îi ia locul şi să producă cel puţin aceeaşi cantitate de energie. Investiţiile în sectorul energetic lipsesc cu desăvârşire din cauza incompetenţei actualului ministru şi a balamucului legislativ promovat de coaliţia de guvernare. Miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite. Nu au terminat nici până astăzi centrala de 430 MW de la Iernut, deşi am primit promisiuni la fiecare 6 luni. Cerem responsabilitate din partea politicienilor puterii şi să nu se joace cu securitatea energetică a României”, a declarat deputata USR Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii, conform sursei menţionate.

„Pentru că România a ajuns din exportator net de energie electric, importator net, pentru că doar în 3 ani România a închis 25% din capacităţile de producţie de energie electrică, dar şi pentru că utilizarea energiei pe bază de cărbune este una dintre puţinele soluţii raţionale în momentele de criză energetică, am depus astăzi proiectul de lege a responsabilităţii în energie. Acesta prevede un lucru simplu: nu pot fi retrase din Sistemul Energetic Naţional unităţi de producţie a energiei electrice pe bază de huilă sau lignit dacă nu au fost puse în funcţiune anterior noi capacităţi de producţie a energiei electrice din orice altă sursă, care să producă într-un an calendaristic echivalentul mediei energiei produse în ultimii 3 ani de sursa care este retrasă”, a declarat deputatul Radu Miruţă, mai indică sursa amintită.

USR face un apel către toate partidele parlamentare să susţină şi să adopte legea responsabilităţii în energie, deoarece industria energetică din România suferă din cauza schimbărilor legislative nocive din ultimul an şi a lipsei investiţiilor în acest sector strategic.

Ultimele Articole