x


  • EUR
    4.8297
    USD
    4.3637
string(7) "politic"

USR, cele mai dure atacuri la adresa lui KLAUS IOHANNIS

Claudiu Năsui (USR) îl acuză pe președintele Iohannis că a blocat debirocratizarea înființării firmelor noi.

Author: Mihai Voican | Sursa: G4MEDIA | Publicat: 17.01.2020, 8:39

Claudiu Năsui i-a reproșat președintelui Klaus Iohannis faptul că a cerut reexaminarea unui proiect de lege pe care deputatul USR l-a inițiat și care ar fi ușurat înființarea de firme noi. Astfel, proiectul prevede eliminarea interdicției ca o singură persoană să fie asociat unic la mai mult de o firmă și nu mai este obligatoriu acordul vecinilor pentru înființarea unei firme la domiciliul unuia dintre asociați.

 

”Concret, legea ar fi permis să avem mai mult de un singur SRL în care să fim asociați unici. Acum dacă mai vrem să ne mai facem o firmă, trebuie să deținem 99.99% din firmă și să dăm unei rude 0.01%. Și ar mai fi permis să înființăm o firmă la noi acasă fără să mai cerem acordul tuturor vecinilor cu care avem pereți comuni (sus, jos, dreapta, stânga) și fără să mai fim limitați de numărul de camere. Asta cu condiția să nu desfășurăm activitate comercială la noi acasă, ca să nu fie deranjat niciun vecin”, a scris Claudiu Năsui într-o postare pe Facebook.

 

Deputatul susține că președintele este prizonierul unei mentalități birocratice depășite și nu dorește ca USR să bifeze un nou succes în Parlament, în condițiile în care proiectul a trecut cu voturile tuturor grupurilor parlamentare, cu excepția celor ale PNL și PMP, aliații apropiați ai liberalilor.

 

”De ce a refuzat președintele să promulge legea asta? Din două motive. În primul rând pentru că adoptă o mentalitate funcționărească învechită care își dorește să birocratizeze orice mișcă în România. În al doilea rând pentru că legea a fost un proiect al USR, iar asta ar fi însemnat să dea o victorie legislativă USR-ului. Într-un an electoral și cu zero interes pentru bunăstarea României, cinismul a câștigat”, crede Năsui.

 

El susține că actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a fost principalul opozant parlamentar al adoptării legii. ”Domnul Predoiu a venit la grupul nostru în plenul Camerei să ne spună să-l retragem de pe ordinea de zi și să ne explice ce rău ar fi ca românii să-și poată deschide ușor firme. Ar fi fost hilar dacă nu era atât de trist, să-l vezi cum se contorsiona să găsească argumente contra debirocratizării. Orice motiv era bun. Cum adică să nu ceri acordul vecinilor ca să ai o adresă de corespondență la tine acasă? Cum să-și poată deschide oamenii mai multe firme? Vor face evaziune. Pot și acum să-și facă câte firme vor, doar că trebuie să dea 0.01% din acțiuni unei rude”, a spus Năsui.

Deputatul a anunțat că va face demersurile ca proiectul să fie adoptat în aceeași formă și după reexaminare, legea fiind necesară în condițiile în care România a coborât în clasamentul Băncii Mondiale de la ușurința cu care se pot face afaceri de la 36 în 2017 la 55 în 2019, sub Burkina Faso sau Egipt.

 

”Când crește birocrația, niciun privilegiat al statului nu zice nimic. Dar atunci când ar putea să scadă apar atotștiutori care au muncit toată viața la stat sau au făcut doar afaceri cu statul precum domnii Iohannis sau Predoiu să blocheze”, a conchis Năsui.

 

Președintele a cerut, joi, reexaminarea proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990, o primă obiecție a șefului statului vizând faptul că permisiunea ca o singură persoană să fie asociat unic la mai multe firme ușurează mai multe tipuri de malversațiuni financiare.

 

”Este de natură să genereze multiple probleme deoarece nu este dublată de stabilirea unor mecanisme care să împiedice, spre exemplu, transferarea activității de la o societate la alta, sau crearea de societăți distincte pentru o singură afacere, în scopul obținerii de beneficii specifice (precum rambursarea de TVA, subvenții etc.). În mod similar, în condițiile în care același asociat va răspunde cu un patrimoniu unic (personal) pentru datoriile unui număr nelimitat de societăți, nu au fost prevăzute mecanisme care să contrabalanseze diluarea răspunderii personale și să asigure recuperarea creanțelor în mod echitabil de către diferiții creditori ai aceleiași societăți, dar și de către creditorii unor societăți diferite cu același asociat unic”, se arată în textul cererii de reexaminare.

 

În ce privește dereglementarea înființării de societăți comerciale la domiciliu, Klaus Iohannis crede că ar facilita evaziunea fiscală.

 

”Semnalăm că măsurile legislative ce prevăd funcționarea societăților comerciale în încăperi diferite sau în spații distinct partajate, prin raportare la structura și suprafața utilă a imobilului, sunt justificate din perspectiva necesității combaterii fenomenului evaziunii fiscale”, se arată în documentul citat.