AcasăEconomieUSR cere Guvernului ca majorarea salariului minim să nu fie impozitată: Banii...

USR cere Guvernului ca majorarea salariului minim să nu fie impozitată: Banii trebuie să ajungă în buzunarele oamenilor şi nu în cele ale statului

Potrivit unui comunicat de presă al USR, Executivul are tot interesul să tot crească salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare, pentru că, atunci când creşte salariul minim brut, cresc impozitele pe care le ia statul.

„Guvernul foloseşte salariul minim ca o armă fiscală pentru a lua mai mulţi bani din mediul privat. De aceea, creşte salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare. În plină criză, statul trebuia să reducă taxarea muncii, aşa cum propune USR, prin eliminarea taxării echivalentului unui salariu minim. Nu să supraimpoziteze munca, aşa cum a făcut-o Guvernul PSD-PNL”, a precizat Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al Economiei, conform sursei citate.

Creşterea de 450 de lei pe care o promite Guvernul va însemna doar 250 de lei în portofelul angajaţilor, dacă se taxează integral. În schimb, dacă această sumă nu este impozitată de stat, toţi banii vor rămâne la cei care muncesc şi trebuie să facă faţă scumpirilor. La un salariu minim de 2.550 de lei brut, angajaţii primesc 1.524 de lei net, iar la un salariu minim de 3.000 de lei brut, angajaţii primesc 1.774 de lei net, după toate taxele.

„Guvernul se laudă că va creşte veniturile angajaţilor cu salariul minim când, de fapt, îşi va creşte încasările la buget pentru a angaja la stat mai multe pile, cunoştinţe, relaţii. Aşteptăm să ne contraziceţi, ridicând valoarea salariului minim fără a taxa această creştere. Lăsaţi banii în buzunarele oamenilor!”, a afirmat deputatul USR Cristian Seidler.

Sursa menţionată mai spune că aşteptările de la Ciolacu şi Ciucă sunt minime. Marţi, senatorii PSD-PNL-UDMR din comisiile de buget şi muncă au respins iniţiativa legislativă a USR privind eliminarea taxelor pe salariul minim.

Măsura „Zero taxe” ar avea consecinţe benefice în special pentru cei cu venituri mici, ar reduce sărăcia, ar încuraja munca, ar activa forţa de muncă şi ar ţine oamenii activi în România. Toate aceste argumente nu au convins senatorii coaliţiei, deşi România este campioană la impozitarea muncii şi nu este normal ca aproape jumătate din salariul brut să fie plătit statului, sub formă de taxe şi impozite, conchide sursa amintită.

Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul hotărârii de Guvern pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. De la 1 ianuarie, este propus un salariu de 3.000 de lei, reprezentând o creştere de 17,6% , faţă de luna decembrie 2022. Impactul bugetar estimat pentru anul viitor este de 156,8 mii lei.

Ultimele Articole