Vacanță de criză: O săptămână în Grecia sau Bulgaria la 300 de euro

Tour operatorii şi hotelierii au micşorat deja preţurile pachetelor turistice de masă pentru sejurul de vară cu până la 20%, dacă acestea sunt achiziţionate în sistemul early booking. În unele cazuri, preţurile au scăzut cu 30%. Cele mai căutate destinaţii vor rămâne, ca şi în anii precedenţi, Grecia şi Bulgaria. În continuare, charterele pentru Egipt, Tunisia şi Turcia se vor afla în topul preferinţelor.

Potrivit operatorilor turistici, bugetul este principalul factor determinant în alegerea concediului de anul acesta. Comparativ cu anul trecut, bugetul maxim a stagnat sau s-a diminuat cu 5%-15%.

„Gradul de interes al turiştilor pentru pachetele early booking a crescut de la începutul anului de aproximativ cinci ori faţă de perioada similară a anului trecut”, a declarat Alin Burcea, proprietar Paralela 45, pentru Money Channel.

„Anul acesta, la early booking am oferit gratuit taxele de aeroport, care variază între 60 şi 100 de euro. În 2009, turiştii care cumpărau în avans plăteau cu 10% mai puţin decât preţul iniţial al sejurului”, a declarat Dana Simulescu, reprezentant Best Reisen.

Astfel, un pachet de 400 de euro achiziţionat în iarna aceasta poate costa doar 300 de euro. În 2009, acelaşi pachet era achiziţionat în sistem early booking pentru 360 de euro.

Pe lângă reducerea oferită de achiziţia unui pachet turistic în sistem early booking, hotelierii au redus şi ei pretenţiile financiare. În Antalya, de exemplu, un sejur de o săptămână în luna mai costă 260 de euro, fără taxele de aeroport, a mai spus Burcea.

“În unele cazuri, cazarea s-a ieftinit, în medie, cu 10% faţă de vara lui 2009” a declarat Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România .

În plus, fiecare hotel are propriile oferte speciale: cazare gratuită pentru copii, acces nelimitat la SPA, piscină, chiar şi all inclusive la preţ de demipensiune.

Deşi plecarea cu maşina proprie pare o variantă mai accesibilă, doar 8% din turişti vor alege în 2010 această varaintă, în scădere cu 2% faţă de 2009, estimează Dana Simulescu.

Principalul motiv este reprezentat de timpul îndelungat petrecut pe drum, cât şi de faptul că, în realitate, costurile nu diferă foarte mult. Pe lângă combustibil, un turist care apelează la transport în regim propriu plăteşte taxe pentru autostrăzi şi, în funcţie de distanţa parcursă, o noapte de cazare în plus.

În ceea ce priveşte turismul exclusivist, în topul destinaţiilor se află Bali, Bora Bora, Tahiti sau Insula Borcay, din Filipine.

“În funcţie de momentul rezervării zborurilor, categoria (business class, first class, economy), durata sejurului şi serviciile incluse în pachet, o vacanţă exclusivistă costă între 2.400 de euro şi 10. 000 de euro de persoană”, spune Cristina Irimia, director marketing J’Info Tours.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed