Val de CATASTROFE naturale. Ce va urma în următoarea perioadă este fără precedent

Incendiile de vegetație din ultimele săptămâni, dar și inundațiile nu sunt întâmplătoare. Un val de catastrofe naturale va lovi globul în următoarea perioadă, spun specialiștii.

Raportul despre catastrofe naturale, cauzate de încălzirea globală, este rezultatul a cinci ani de cercetări şi a unui proces de verificări şi analize la care au participat 234 de oameni de ştiinţă din peste 60 de ţări ale lumii. Prima parte va fi dată publicității luni, 9 august.

Mai exact, pentru prima oară după 2013, cercetătorii vor da publicităţii prima parte a unei lucrări ce va fi completată anul viitor sub egida Intergovernamental Panel on Climate Change.

În Raport se va preciza că nivelul bioxidului de carbon în atmosferă este mai mare decât cel existent în ultimii 800.000 de ani, ceea ce provoacă o încălzire globală între 1,8 gr C – 5,6 gr.C, potrivit todayville.com.

Val de CATASTROFE naturale. Ce va urma în următoarea perioadă este fără precedent

Încălzire globală înseamnă că la latitudiini medii – ex. Canada şi Europa – vom avea din ce în ce mai des valuri frecvente de temperaturi extrem de ridicate pe timpul verii şi cu mult mai multe nopţi tropicale (temperaturi peste 20 gr.C) . Temperaturile ridicate favorizează o evaporare mai intensă a apei din pământ şi duc la secetă şi incendii de pădure.

Totodată, sursa citată mai precizeaz că o atmosferă mai încărcată de apă poate produce o cantitate cu mult mai mare de precipitaţii decât media, urmarea fiind inundaţii violente şi pe suprafeţe întinse. În Raport se notează şi ridicarea vizibilă şi în ritm continuu a nivelului mărilor şi oceanelor din cauza topirii masive a gheţarilor din zona Arctica.

Dacă se vor păstra actualele condiţii, este previzibil ca aceasta să rămână principala sursă care să alimenteze până în 2100 o creştere a nivelului apei între 14 şi 114 cm în funcţie de zonă. Ceea ce ar putea duce la dispariţia unor oraşe precum Lagosul, care să devină de nelocuit până la finele acestui secol din cauza ridicării nivelului apelor.

„Este vorba de cel mai dur semnal de alarmă primit până acum”
Suntem „primejdios de aproape” de a pierde cursa contratimp în care ne aflăm pentru evitarea unei schimbări cu consecinţe cu adevărat catastrofale, avertizează Alok Sharma, preşedintele COP26, forumul specializat al ONU care va organiza marea sa reuniune mondială la Glasgow, exact peste 3 luni.

Referindu-se la Raportul care va fi publicat luni, el afirma că : „Este vorba de cel mai dur semnal de alarmă primit până acum… Vedeţi zilnic ce se petrece în lume, anul trecut a fost cel mai cald în istorie, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat vreodată.

Nu ne mai permitem să mai aşteptăm încă doi ani, cinci sau zece ani, trebuie să acţionăm acum. Nu cred că nu mai e timp de a face ceva, dar ne apropiem extrem de primejdios de momentul în care nu va mai fi timp de făcut ceva. Acest Raport oferă un semnal de alarmă foarte clar că, dacă nu vom acţiona acum, nu va mai fi timp s-o facem”.

Samantha Bove, cercetător de la Universitatea Rutger, arată într-un studiu publicat în luna februarie, în revista Nature: Concluzia cercetărilor sale este că temperaturile înregistrate acum sunt cele mai ridicate în ultimii 12.000 de ani şi posibil chiar în ultimii 128.000 de ani.

Samantha Bove argumentează că cercetările sale elimină orice îndoială privind rolul emisiilor de carbon în procesul de încălzire globală: „Am stabilit că procesul de încălzire post industrial s-a accelerat într-adevăr într-un ritm continuu în ultimii 10.000 de ani. Iar studiul nostru subliniază importanţa schimbărilor sezoniere, mai ales în perioada verilor din emisfera nordică, în influenţarea multora dintre sistemele climatice”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed