x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(16) "instant-articles"

Val de VIOLENȚE de stradă în Statele Unite. De ce situaţia tensionată nu se va încheia prea curând

Confruntat cu un val de violenţe fără precedent în Statele Unite în ultimele decade, preşedintele Donald Trump a ajuns să denunţe „terorismul intern” şi să ameninţe că va „domina străzile” cu ajutorul armatei.

Author: Mihai Voican | Sursa: Capital.ro | Publicat: 03.06.2020, 12:50

Președintele american, Donald Trump, a promis luni că va reinstaura ordinea într-o Americă ce a căzut pradă unei izbucniri istorice de furie și a amenințat că va desfășura armata ca să oprească violențele.

 

La New York, mai multe magazine mari de pe celebra 5th Avenue au fost jefuite luni seară, potrivit jurnaliștilor de la AFP aflați la fața locului. Interdicția de circulație, instituită în oraș luni, de la ora 23:00 până la ora 05:00, va începe marți, ora 20:00, a anunțat primarul Bill de Blasio, care a dat asigurări că metropola este ”total sub control și în esență calmă și liniștită”.

 

Donald Trump este confruntat cu dezordinile civile cele mai grave din mandatul său, în situația în care sute de mii de americani protestează contra brutalităților polițienești, rasismului și inegalităților sociale, exacerbate de criza Covid-19. “În adâncul sufletului nostru, ne-am săturat”, a explicat pentru AFP Jessica Hubbert, o manifestantă afro-americană din Los Angeles.

Interdicție de circulație

 

La o săptămâna după uciderea, la Minneapolis, a lui George Floyd, un bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani asfixiat de un polițist alb, New York, Los Angeles și zeci de alte orașe americane au întărit măsurile de securitate, decretând sau prelungind interdicții de circulație noaptea pentru a goli străzile. La Washington, mai multe zeci de manifestanți au fost arestați fără violență în cursul serii pentru încălcarea interdicției de circulație instaurate de la ora 19:00.

 

Confruntat cu tulburările care se adaugă pandemiei de coronavirus, Donald Trump anunțase mai devreme pe un ton marțial desfășurarea în capitală a „mii de soldați înarmați cu arme grele” și polițiști, pentru a pune capăt „revoltelor” și „jafurilor”. El a apreciat că tulburările din Washington sunt „o rușine”. Făcând apel la guvernatori să acționeze repede și în forță pentru a „domina străzile” și a întrerupe spirala violențelor, el le-a lansat un avertisment.

 

„Dacă un oraș sau un stat refuză să ia deciziile necesare pentru a apăra viața și bunurile rezidenților săi, voi desfășura armata pentru a rezolva rapid problema în locul lor, a spus el, denunțând acte de „terorism intern”. „El folosește armata americană contra americanilor”, a denunțat pe Twitter Joe Biden, adversarul lui la prezidențialele din noiembrie. Candidatul democrat urmează să meargă marți dimineață la Philadelphia, pentru a se exprima în legătură cu “tulburările civile”.

 

Purtând mască, el s-a dus luni în biserica unei parohii afro-americane din statul său, Delaware, pentru a se întâlni cu oficiali locali. Fostul vicepreședinte al lui Barack Obama contează pe acest electorat pentru a câștiga Casa Albă.

 

Articolul integral pe CAPITAL