Valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principală a bursei a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei şi a ajuns la 24 miliarde euro

0
33
Valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principală a bursei a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei şi a ajuns la 24 miliarde euro

”Valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principală a BVB a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăţilor româneşti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucureşti a ajuns la aproape 120 de miliarde lei, echivalentul a 24 miliarde euro”, a anunţat bursa.

Investitorii prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-au intensificat activitatea de tranzacţionare în luna mai, ceea ce a condus la creşteri ale valorilor medii zilnice pe toate tipurile de instrumente financiare comparativ cu luna aprilie.

Pe segmentul de acţiuni, lichiditatea zilnică a fost de 35 milioane lei în mai comparativ cu 33 milioane lei cu o lună în urmă. Cel mai important avans a fost consemnat pe segmenul de instrumente cu venit fix, care a depăşit 56 de milioane de lei în mai.

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor realizate la BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 137% în mai faţă de aprilie, de la 39,5 milioane lei la 93,9 milioane lei. Pe ansambul primelor 5 luni, lichiditatea bursei prin prisma valorii medii zilnice de tranzacţionare a ajuns la 70,9 milioane lei, în creştere cu 37% faţă de primele 5 luni ale anului anterior. Creşterea activităţii investiţionale a dus piaţa de capital la noi maxime în luna mai. În şedinţa de tranzacţionare din 12 mai, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.763 puncte, iar pe 24 mai indicele BET-TR a afişat un record istorice de19.986 puncte. Luna mai a continuat seria lunară de creşteri cu un avans de 0,8% pentru BET şi de 2,8% pentru BET-TR. După primele 5 luni ale anului, BET a crescut cu 16,6%, iar BET-TR cu 18,9%.

„Privind la structura lichidităţii bursei româneşti reflectată prin prisma valorii medii zilnice de tranzacţionare, observăm căluna mai a adus creşteri pe toate tipurile de instrumente financiare. În acelaşi timp, datele din piaţă arată că obligaţiunile au devenit noile instrumente-vedetă ale bursei, iar valoarea medie zilnică realizată pe segmentul de obligaţiuni a crescut semnificativ. Obligaţiunile au atras un plus de 50 de milioane de lei într-o singură lună, ceea ce reprezintă un posibil semnal că românii au început să mute banii din depozite şi să vină cu ei la bursă, în căutarea unor randamente superioare, fapt întărit de structura lichidităţii pieţei de capital,” a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Activitatea investiţională la BVB şi-a continuat parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obţinute în 2020 când investitorii prezenţi pe bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei româneşti şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piaţă Emergentă.

 „Mii de români au devenit pentru prima dată investitori şi au început să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti atraşi de oportunităţile oferite de companiile listate. În aproape 12 luni, 15.000 de investitori şi-au deschis conturi de tranzacţionare, după cum arată datele Fondului de Compensare al Investitorilor. Participarea cât mai largă a populaţiei la fenomenul investiţional reprezintă unul dintre obiectivele fundamentale ale BVB şi ne bucurăm că acest obiectiv este susţinut inclusiv de autorităţi. Perspectivele pe termen mediu de dezvoltare alebursei arată şi un număr în creştere al emitenţilor de instrumente financiare. În plus, aproape 280 de companii vor puteabeneficia de sprijin pentru listare în următorii 5 ani prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi bursa le poate propulsa dezvoltarea,” a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.