x


  • EUR
    4.8728
    USD
    4.0058
string(8) "economie"

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni înregistrată pe Piaţa Reglementată la vedere a bursei a crescut în primele şase luni cu 5%, la 5,58 miliarde lei

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 17.07.2020, 16:10

”Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni înregistrată pe Piaţa Reglementată la vedere a BVB a fost de 5,58 miliarde lei, echivalentul a 1,16 miliarde de euro la nivelul primelor şase luni ale anului, în creştere cu 5,07% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019”, arată BVB.

Un ritm de creştere similar a fost înregistrat şi la nivelul lichidităţii, indicator reflectat prin prisma valorii medii zilnice de tranzacţionare, care a ajuns la 9,5 milioane de euro în perioada ianuarie-iunie din acest an, în urcare cu 5,08% comparativ cu acelaşi interval de timp al anului anterior.

”Primul semestru al anului a fost unul dificil şi volatil pentru pieţele de capital, iar bursele internaţionale au resimţit puternic efectele generate de pandemia de coronavirus. Închiderea voluntară şi temporară a unor sectoare economice ca măsură de protecţie a sănătăţii publice a determinat guvernele şi băncile centrale să anunţe pachete de stimuli şi măsuri care să contribuie la relansarea economiei, după ce în luna martie bursele internaţionale au cunoscut corecţii semnificative. Într-un astfel de context, toţi indicii principali ai burselor din Uniunea Europeană au încheiat primul semestru al acestui an pe minus, cu doar două excepţii. Danemarca şi Letonia au înregistrat singurele creşteri, de 9,4%, respectiv 1,6%, potrivit datelor Reuters”, arată Bursa.

La polul opus, scăderi de 30% au fost înregistrate de principalii indici din Grecia (-30,3%), Cipru (-30,07%), Austria (-29,5%) şi Luxemburg (-29,49%).

Prin comparaţie, indicele BET, care cuprinde cele mai tranzacţionate 17 companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a ajuns la nivelul de 8.659 puncte (-13,21%), iar România a ocupat locul al nouălea la nivelul Uniunii Europene în funcţie de evoluţia principalilor indici ai pieţelor de capital în primele şase luni ale anului.

„Pieţele de acţiuni au beneficiat de pe urma injecţiilor de lichiditate pe care băncile centrale le-au anunţat prompt şi la un nivel fără precedent ca urmare a situaţiei excepţionale create de pandemia de coronavirus. Consensul internaţional la nivelul guvernelor de a susţine activitatea economică a constituit un alt punct de sprijin pentru pieţele de acţiuni, iar rezultatele au început să se vadă inclusiv pe piaţa noastră. Revenirea rapidă a pieţelor de capital ne arată că investitorii rămân prudent-optimişti în ceea ce priveşte perspectivele de revitalizare ale economiei, atât la nivel global, cât şi local”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Creşteri de peste 5% s-au înregistrat pe segmentul de acţiuni listate la BVB în prima jumătate a anului în ceea ce priveşte atât lichiditatea medie zilnică, cât şi valoarea totală de tranzacţionare.

„A devenit evident că avem o bursă mai agilă şi mult mai bine pregătită pentru a traversa perioade de incertitudini şi ar trebui să avem mai multă încredere în capacitatea României şi a pieţelor, în general, de face faţă unor situaţii de criză. Avem companii româneşti, atât de stat, cât şi private, care oferă oportunităţi reale de diversificare atât la nivel sectorial, cât şi regional şi tocmai de aceea România se află pe radarul investitorilor care sunt interesaţi de a valorifica acest potenţial. În pieţele de capital, incertitudinea actuală înseamnă volatilitate, iar volatilitatea aduce oportunităţi. Pentru companii, aceste oportunităţi înseamnă posibilitatea de finanţare la costuri care pot fi minimizate doar prin intermediul bursei. Pentru persoanele fizice, înseamnă posibilitatea finanţării directe a companiilor româneşti şi astfel investirea economiilor în titluri care pe termen lung aduc randamente superioare”, a afirmat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.