AcasăExterneVarianta DELTA îi sperie! Mulți antivacciniști merg la spital să se inoculeze...

Varianta DELTA îi sperie! Mulți antivacciniști merg la spital să se inoculeze anti-COVID

Un doctor american susține că răspândirea variantei Delta a coronavirusului pare să convingă unii antivacciniști să se inoculeze cu vaccinul împotriva COVID-19, chiar dacă acest lucru înseamnă să meargă pe ascuns în spitale ca să fie imunizați. Fenomenul este confirmat de o analiză realizată de Bloomberg, care a constatat că mai multe zone din Stratele Unite, cu rate de vaccinare relativ scăzute, înregistrează o intensificare a numărului de inoculări în contextul creșterii îngrijorătoare a cazurilor de infectări cu Delta.

Date de context

Până joi seara, peste 34.722.000 de americani au fost testați pozitiv pentru COVID-19 de la începutul pandemiei și peste 609.000 au murit din cauza bolii. Pe 28 iulie, numărul cazurilor noi de infecții a ajuns la peste 86.000 în Statele Unite, cu o rată medie de infectare în ultimele șapte zile precedente de mai mult de 66.000 de cazuri, respectiv o creștere de 146% în ultimele 14 zile.

Conform statisticilor Centers for Disease Control (CDC), aproximativ 179 de milioane de adulți americani (18 ani și peste) au primit cel puțin o doză de vaccin anti-coronavirus până joi, ceea ce reprezintă 69.4% din totalul populației adulte. În același timp, 60.3% din totalul adulților din Statelor Unite, respectiv mai mult de 155 de milioane de persoane, au fost inoculate complet, potrivit datelor guvernamentale oficiale.

Numărul total al americanilor (12 ani și peste) care au primit cel puțin o doză a fost de aproape 190 de milioane, cu 163.9 milioane de americani vaccinați cu ambele doze. Numărul total al dozelor de vaccin administrate în SUA a fost de 344.071.595 – dintr-un total de peste 397 de milioane de doze livrate de autorități.

În același timp însă, numărul cazurilor de îmbolnăviri crește în prezent în cea mai mare parte a Statelor Unite, pe măsură ce varianta Delta se răspândește printre persoanele nevaccinate. New York Times a precizat că, în ultima lună, s-a înregistrat o creștere de patru ori a cazurilor de infecții zilnice.

Multe state și districte cu rate scăzute de vaccinare au fost puternic afectate de ultimul val de cazuri. Arkansas, Missouri, Florida și Nevada – care au rate mai mici de vaccinare decât alte state – se confruntă cu focare masive de infecții. De exemplu Louisiana, care a avut în medie mai puțin de 400 de cazuri pe zi la începutul lunii iulie, raportează acum mai mult de 2.400 de cazuri pe zi, cel mai mult din ianuarie. Districtul care include orașul Jacksonville (Florida) are și el în medie peste 900 de cazuri pe zi.

Situație dificilă

Chiar dacă Statele Unite se află într-o formă mult mai bună decât în aproape toate momentele anterioare ale pandemiei – cu numărul deceselor provocate de virus la cele mai scăzute niveluri din primăvara anului 2020, în timp ce spitalizările reprezintă o fracțiune din vârful atins în iarna trecută -, situația nu este deloc roză.

Numărul deceselor provocate de virus au urcat la aproximativ 2.000 pe săptămână, în timp ce noile cazuri de infecții au atins punctul lor culminant din ultimele trei luni. În același timp, campania de vaccinare s-a blocat în mare măsură, iar americanii sceptici refuză să se inoculeze.

În fiecare zi se administrează acum aproximativ 530.000 de vaccinuri. Este un număr foarte mic față de vârful din 1 aprilie, când au fost inoculați 4.322.725 de americani, iar media ultimelor șapte zile era în acel moment de 3.3 de milioane de doze administrate.

În jur de 90 de milioane de americani adulți nu s-au vaccinat, iar mulți dintre ei continuă să-și declare scepticismul față de inocularea anti-COVID din diferite motive: neîncrederea în vaccinuri și în instituții (deopotrivă agenții guvernamentale din domeniul medical și companii producătoare), teoriile conspirației, dezinformarea, precum și efectele secundare ale vaccinurilor.

Totodată, sondaje de opinie diverse au indicat faptul că circa 15-20% dintre americani sunt extrem de circumspecți la ideea de a fi vaccinați, iar încercările autorităților politice și medicale de a-i convinge nu vor da rezultate.

Specialiștii susțin că, în condițiile în care campania de vaccinare continuă să stagneze, aceasta va lăsa Statele Unite vulnerabile în fața unor riscuri, între care focare de infecții ce vor apărea peste vară în statele din sud până la continuarea reapariției coronavirusului în această toamnă și posibilitatea apariției unor variante noi și periculoase.

De asemenea, din cauza că ritmul vaccinărilor a încetinit vizibil, imunitatea de grup – considerată de experți ca fiind atunci când include cel puțin 75% din comunitate – este încă un obiectiv îndepărtat, în special în zonele în care cei mai mulți rezidenți refuză să se vaccineze.

Efectele acestui fenomen sunt resimțite în principal chiar de persoanele nevaccinate. Potrivit CDC, 99,2% din decesele legate de COVID de la începutul anului au fost printre americanii nevaccinați.

Experții afirmă că virusul se răspândește în continuare printre cei nevaccinați la fel de repede ca în timpul focarelor masive din toamna și iarna trecute, iar acest lucru este deosebit de periculos pentru cei care nu pot fi vaccinați sau nu primesc suficientă protecție împotriva vaccinurilor (dacă sunt imunocompromiși).

Vaccinare pe ascuns

În acest context delicat, Yahoo News a citat un doctor din New York care a declarat că răspândirea variantei Delta a coronavirusului – mai contagioasă decât alte mutații – pare să convingă unii antivacciniști americani să se inoculeze cu vaccinul împotriva COVID-19, chiar dacă acest lucru înseamnă să meargă pe ascuns în spitale ca să fie injectați.

Potrivit doctorului Calvin Sun, un medic de urgență, tot mai mulți americani ce erau reticienți să se vaccineze merg în spitale ca să se inoculeze împotriva coronavirusului.

„În ultima săptămână, am avut o mulțime de antivacciniști care au venit în secret în camera de urgență,” a declarat Sun. „Confidențialitatea pacientului este un lucru minunat. Au sfârșit prin a primi vaccinul.”

„Nu trebuie să le spună prietenilor lor,” a afirmat Sun despre cei care urmăresc în prezent să se vaccineze după luni de zile în care au ezitat. „Ei pot salva aparențele, își pot menține mândria. Cred că vedem o mulțime de astfel de lucruri chiar acum, cu varianta Delta care are un impact asupra persoanelor care nu s-au vaccinat încă.”

„Cred că fiecare gest mic contează,” a afirmat doctorul Sun. „Uneori oamenii au nevoie de mult timp pentru a ajunge la un punct în care să poată lua o decizie în cele din urmă. Există oameni care cumpără primul iPhone atunci când acesta apare pentru prima dată și există oameni care așteaptă după o săptămână pentru a-și lua variantele 2.0, 3.0. Fiecare e diferit.”

Yahoo News a notat că, în timp ce unii experți au răspuns creșterii numărului de infecții solicitând luarea de măsuri federale – cum ar fi obligativitatea de a purta mască impusă la nivel național sau introducerea pașapoartelor de vaccinare – doctorul Sun a afirmat că aceasta că ar fi o decizie greșită.

„Tind să fiu mai mult adeptul strategiei: ‘Te ghidez către acel loc în care iei singur decizia și vei ajunge să vii singur să te vaccinezi,’” a declarat Sun, adăugând: „Nu le spun niciodată oamenilor ce să facă dacă nu sunt pregătiți pentru aceasta. În caz contrar, s-ar putea să fie supărați pe noi în cazul în care se întâmplă ceva rău. Dacă milioane și milioane de oameni primesc ceva de genul unui vaccin, unul dintr-un milion sau două milioane va avea un rezultat rău, și s-ar putea să se supere, să dea vina pe vaccin, iar acest lucru să facă mai mult rău decât bine.”

Sun a afirmat că preferă să explice scepticilor antivacciniști că indivizii nevaccinați au reprezentat aproape în totalitate decesele provocate de COVID.

Declarațiile lui doctorului Calvin Sun par să fie confirmate de o analiză realizată de Bloomberg, care a constatat că mai multe zone din Stratele Unite, cu rate de vaccinare relativ scăzute, înregistrează o intensificare a numărului de inoculări în contextul creșterii îngrijorătoare a cazurilor de infectări. Astfel, regiuni din centrul și sudul Statelor Unite – unde varianta Delta se răspândește rapid – au raportat o creștere a umărului de vaccinări în ultimele săptămâni.

Experții pun acest lucru pe seama faptului că Delta, care este extrem de contagioasă, afectează în principal persoanele nevaccinate. Specialiștii susțin însă că vaccinurile autorizate să fie administrate în SUA sunt eficiente împotriva acestei variante, chiar dacă nu în proporție de 100%.

„Vaccinurile COVID-19 sunt eficiente și reprezintă un instrument critic pentru a controla pandemia. Cu toate acestea, niciun vaccin nu este 100% eficient în prevenirea bolilor la persoanele vaccinate. Va exista un procent mic de persoane complet vaccinate care încă se vor mai îmbolnăvi, sunt spitalizate sau mor din cauza COVID-19,” se afirmă pe site-ul CDC.

„Ca și în cazul altor vaccinuri, vor apărea probleme cu vaccinurile, chiar dacă ele funcționează conform așteptărilor.” În prezent, cele trei vaccinuri împotriva virusului autorizate pentru utilizare de urgență în Statele Unite sunt produse de Pfizer-BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson.

În aceeași notă, CNN a relatat, citând declarația unei doctorițe locale, că unii locuitori din Missouri se vaccinează în secret pentru a evita criticile familiilor și prietenilor care se opun vaccinării. Unii dintre antivacciniștii care s-au inoculat s-au deghizat pentru a nu fi recunoscuți de apropiați și au cerut personalului medical să le protejeze identitatea.

 

 

 

Ultimele Articole