Varşovia şi Kievul au lansat un studiu despre o conductă de petrol care va ocoli Rusia

0
Varşovia şi Kievul au lansat un studiu despre o conductă de petrol care va ocoli Rusia

“Concluziile tehnice şi economice ne vor permite să precizăm dacă Polonia, Ucraina, Azerbaijanul şi alte state vor participa la construirea unei noi rafinării în Ucraina”, a declarat pentru presă preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko, care a asistat la semnarea acordului alaturi de omologul său polonez, Lech Kaczynski.

Potrivit lui Iuşcenko primele concluzii ale raportului vor fi anunţate în mai la Kiev.

Proiectul de construire a acestei conducte, bazat pe un tronson care deja există în Ucraina, a constituit obiectul unui prim acord semnat în octombrie la Vilnius de către preşedintele Azerbadjanului, al Georgiei, al Lituaniei, al Poloniei şi al Ucrainei.

Cele cinci state din fostul bloc comunist sunt interesate de construirea unei conducte care să traverseze Rusia, în scopul diversificării livrărilor lor şi pentru a scăpa de presiunile energetice de la Moscova.

Este vorba de a crea, potrivit preşedintelui polonez, “un nou spaţiu energetic.”

Conducta care va lega portul Odessa de la Marea Neagră şi oraşul de frontieră polono-ucraineană Brody a fost dată în funcţiune în 2002, cu scopul iniţial de a reduce dependenţa Ucrainei de petrolul rusesc şi de a realiza tranzitul petrolului către restul Europei.

Însă, Ucraina a eşuat în asigurarea livrărilor din alte state decât Rusia şi în final şi-a dat acordul în 2004 pentru a transporta petrol rusesc prin acea conductă.

Noul proiect prevede o schimbare a cursului petrolului, prelungirea conductei până în centrul Poloniei, la Plock, unde se găseşte principala rafinărie poloneză, şi mai departe, până la Gdansk, la Marea Baltică.

Reţeaua botezată “Nowa Sarmatia” va trebui să permită trasportul petrolului de la marea Caspică, dinspre ţările bogate în petrol, cum este Azerbaijanul şi posibil către Kazahstan spre pieţele din Europa Occidentală, via Polonia.

Sursa: NewsIn