Varujan Pambuccian: „Nu poti sa infiintezi o institutie pentru ca vrei sa schimbi un om”

0
Varujan Pambuccian: „Nu poti sa infiintezi o institutie pentru ca vrei sa schimbi un om”

“Este exact ce am spus in toti anii astia ca o se intample. Nu poti sa desfiintezi si sa infiintezi o institutie pentru ca vrei sa schimbi un om. Este a treia oara cand se intampla”, a declarat Varujan Pambuccian.

Deputatul spune ca institutia trebuia trecut cu mult timp in urma sub control parlamentar, fiind singura masura de garantare a independentei ei.

„Ati vazut pe cineva desfiintand Banca Nationala [care este sub control parlamentar], pentru a fi numit un nou guvernator”, a declarat Pambuccian.

Comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding l-a instiintat pe ministrul roman al comunicatiilor ca vor fi demarate procedurile infringement catre Romania din cauza imixtiunii in 2008 in independenta autoritatii de reglementare a telecomunicatiilor (ANC), scrie miercuri NewsIn. Decizia va fi anuntata oficial joi, la ora 13.00, ora Romaniei.

Dan Georgescu spera ca va reveni la conducerea Autoritatii

In timpul guvernarii Tariceanu, Romania a primit doua scrisori de avertizare din partea comisarului Viviane Reding, dupa ce seful fostei Autoritati Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, a fost demis, iar autoritatea a fost restructurata prin ordonanta de urgenta.

„Din punctul meu de vedere, activitatea ANC a fost grav perturbata din cauza reorganizarilor nejustificate, suferind in mod special la capitolul imagine si relatii internationale”, a declarat pentru standard.ro Dan Georgescu.

„Ma astept sa fiu repus in functie”, a spus Georgescu.

Georgescu a fost demis in luna august 2008 de catre premierul Tariceanu, iar pe 18 septembrie 2008, la o zi dupa ce Georgescu a castigat in instanta contestarea deciziei, Guvernul a hotarat prin ordonanta de urgenta infiintarea unei alte autoritati, ANC, si desfiintarea ANRCTI.

Intr-un discurs rostit la Venetia anul trecut in luna octombrie, Reding dadea Romania drept exemplu negativ in domeniul telecomunicatiilor, din cauza "legislatiei slabe si inconsistente".

"Operatorii vor ezita sa investeasca in promitatoarea piata romaneasca daca seful autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor poate fi dat afara de doua ori in trei ani, dupa care de fiecare data autoritatea este complet reorganizata prin ordonanta de urgenta!" a spus comisarul.

ANRCTI a fost infiintata in decembrie 2006, prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), reglementatorul pietelor de comunicatii electronice si servicii postale, care si-a extins astfel atributiile si in domeniul tehnologiei informatiei.

In luna aprilie 2007, ANRCTI a preluat si atributiile Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) in ceea ce priveste managementul spectrului de frecvente radio si supravegherea pietei echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de comunicatii.