Varujan Vosganian: Gazele de şist sunt ca drobul lui Creangă

Ministrul Economiei spune că numele eventualilor investitori în companiile de stat vor fi date „la pachet”.

 

„În legătură cu investitorii am rugat şi adminstratorii judiciari să păstreze discreţia”, a spus Vosganian.

 

În ceea ce priveşte vinderea pachetelor minoritare, Vosganian a declarat că statul deţine circa 500 de companii de acest fel. Există unităţi ale căror datorii trebuie „cosmetizate” pentru a putea fi vândute. În acest caz a fost dat exemplu societatea  Plafar.

 

În câteva săptămâni va fi depus la Parlament un proiect de lege care să permită redeschiderea minelor.

 

Se pot găsi parteneriate pentru ca un investitor să investească în tehnologie, în schimbul unui profit viitor.

 

Va fi depus la Guvern un memorandum pentru a fructifica producţia Cuprumin. Dacă miercuri este depus memorandumul, până la 31 mai va fi făcută o strategie partenerială.

 

La Krivoi Rog România cheltuie câteva miliaone de lei ca să asigure paza în Ucraina. Dacă ucrainienii vor să mai facă vreodată ceva, trebuie să negocieze cu noi. Am primit o solicitare din partea ambasadorului Ucrainei.

 

Avem o viziune care, dacă se depune puţină trudă, se poate schimba. România este foarte performantă în ceea ce priveşte laserul. Cu ajutorul laserului vor fi construite imprimante 3D. Va veni o zi când imprimantele vor putea să producă căni, scaune… Este o industrie de mare viitor, pe care noi putem să o fructificăm. O altă prioritate pentru România este construcţia automobilelor electrice. Pe proiectul 3D noi lucrăm cu Ministerul Cercetării şi Ministerul Comunicării Informatice.

 

Gazele de şist sunt ca drobul lui Creangă. Mai întâi trebuie să vedem dacă avem gaze de şist, dacă sunt performante şi abia apoi să vedem dacă le extragem. Încă suntem în faza în care nu ştim ce avem. S-au vehiculat şi unele informaţii care au arătat cum caprele negre şi caprele albe, pistruiate. După ce vedem ce este, facem un inventar al tehnologiilor. Dacă se primeşte aviz de mediu putem exploata.

 

Ceea ce a măcinat firmele de stat a fost presiunea politică. E bine să transferăm aceste societăţi către interesul privat. Până acum am avut investitori.

 

La Oltchim, la o datorie atât de mare, niciun investitor nu va veni. Oltchim trebuie „cosmetizat”. Asta înseamnă că portofoliul de datorii trebuie restructurat, ca să devină tentant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed