Venezuela: 11 miliarde de dolari lipsă la compania petrolieră naţională

0
Venezuela: 11 miliarde de dolari lipsă la compania petrolieră naţională

Preşedintele comisiei de control, Freddy Guevara, reprezentant al opoziţiei, a afirmat că practicile incorecte erau larg răspândite în cadrul PDVSA.

Compania administrează cele mai mari rezerve de petrol din lume şi asigură 95% din veniturile din exporturi ale Venezuelei.

PDVSA şi Ramirez nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta raportul, dar Reuters reaminteşte poziţia companiei, potrivit căreia acuzaţiile se înscriu într-o campanie de extremă dreapta susţinută de Statele Unite şi de presa internaţională obedientă.

Luni, PDVSA a anunţat că din cauza lipsei de lichidităţi ar putea avea probleme cu plata unor datorii internaţionale, dacă nu se acceptă conversia unor obligaţiuni în valoare de 5,3 miliarde de dolari. Guevara susţine că incapacitatea de plată ar fi cauzată de furtul banilor companiei.

Ministerul justiţiei din SUA desfăşoară o anchetă proprie privind mita la PDVSA, în cadrul căreia un om de afaceri venezuelean a recunoscut deja că a jucat un rol într-o schemă în care sunt implicaţi şefi ai companiei şi fonduri de peste un miliard de dolari.

Reuters apreciază că este posibil ca raportul parlamentului de la Caracas să nu aibă un efect semnificativ, deoarece preşedintele Nicolas Maduro a marginalizat legislativul după ce opoziţia a obţinut majoritatea în decembrie anul trecut. Curtea Supremă a anulat toate deciziile importante ale congresului.

Parlamentarii Partidului Socialist, de guvernământ, nu au participat la şedinţa de miercuri a comisiei de anchetă, în care a fost validat raportul menţionat. Documentul face apel la Adunarea Naţională să îl declare pe Ramirez ‘responsabil politic’ de neregulile de la PDVSA şi recomandă un vot de neîncredere în actualul preşedinte al companiei, Eulogio Del Pino. AGERPRES/