Veniturile globale ale Wienerberger, cel mai mare producător de cărămizi din lume, au crescut cu aproape 34% în primele nouă luni, la 3,848 miliarde euro

”Grupul Wienerberger a înregistrat o creştere de 33,9% a veniturilor globale pe primele nouă luni din 2022, raportând venituri consolidate la nivel de grup de 3,848 miliarde euro. La nivelul trimestrului 3, veniturile au crescut cu 24%, ajungând la 1,276 miliarde euro”, anunţă grupul.

EBITDA a crescut substanţial la 835,4 milioane euro pentru perioada primelor 9 luni din an, în comparaţie cu nivelul din anul precedent de 510,1 milioane euro. Comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, rezultatul operaţional înainte de dobânzi şi impozite (EBIT operaţional) s-a ridicat la 629,1 milioane euro (2021: 323,3 milioane euro). La nivelul T3, EBITDA a crescut cu 41% faţă de trimestrul 3 din 2021, la 286,7 milioane euro.

„Ca urmare a tensiunilor geopolitice, anul acesta a fost marcat până în prezent de creşterea semnificativă a preţurilor la energie şi materii prime. Datorită politicii noastre de achiziţii şi preţuri orientate spre viitor, am reuşit să acoperim creşterea substanţială a costurilor, asigurând totodată disponibilitatea energiei pe tot parcursul anului. Pe pieţele în scădere, am demonstrat încă o dată soliditatea modelului nostru de afaceri sustenabil şi am continuat cu succes calea de creştere organică, încheind primele nouă luni ale anului 2022 cu rezultate record. Veniturile au crescut cu 33%, până la 3,848 miliarde euro, iar EBITDA a crescut cu 64%, până la 835 milioane EUR”, spune Heimo Scheuch, preşedintele Consiliului de Administraţie al Wienerberger.

România a fost una din ţările care au contribuit semnificativ la atingerea performanţelor grupului.

”România a fost una din ţările care au contribuit semnificativ la atingerea performanţelor grupului. Mai exact, în ciuda faptului că piaţa a început sa arate semne de încetinire a ritmului de creştere, in contextul bineştiut al evoluţiei galopante a preturilor la gaze, la electricitate, la materii prime, şi, în general, al inflaţiei ce se manifestă pe toate planurile, echipa Wienerberger Romania a reuşit să identifice şi să implementeze acţiunile potrivite pentru a ne păstra o prezenţă activă pe piaţă şi pentru a satisface nevoile clienţilor noştri. Astfel, rezultatele noastre la zi sunt peste cele bugetate, în linie cu situaţia raportată de grup, iar perspectivele sunt să închidem anul in plin fuleu şi să depăşim, astfel, ceea ce ne-am planificat pentru acest an”, a declarat Răzvan Bosomoiu, managing director Wienerberger Romania.

Wienerberger se aşteaptă ca instabilitatea geopolitică şi economică actuală să continue.

„În acest mediu provocator, ne aşteptăm ca piaţa de construcţii noi să se reducă cu circa 10-12% şi proiectele de infrastructură să scadă cu 5-7% pe parcursul întregului an, în timp ce se aşteaptă o dezvoltare stabilă pe piaţa renovărilor. Datorită efortului său de inovare precum şi gamei sale de soluţii complete, Wienerberger va depăşi semnificativ evoluţia pieţei. Pe lângă obiectivele Pactului ecologic al UE, creşterea eficienţei energetice a clădirilor existente este mai importantă ca niciodată, având în vedere preţurile ridicate ale energiei actuale. Prin urmare, ne aşteptăm să vedem o cerere solidă pentru soluţiile noastre cu eficienţă termică ridicată pentru clădiri rezidenţiale noi, cu o durată de viaţă de peste 100 de ani”, afirmă Heimo Scheuch.

Wienerberger este prezentă în România din anul 1998 şi este una dintre cele mai mari companii producătoare de materiale de construcţii din ţară. Compania operează în total şapte unităţi de producţie, dintre care patru unităţi de producţie pentru blocuri ceramice în localităţile Sibiu, Tritenii de Jos (judeţul Cluj), Gura Ocniţei (judeţul Dâmboviţa), Berca (judeţul Buzău) şi trei unităţi de producţie de pavaj  în Bolintin Vale (Ilfov), Teiuş (Alba), Nadab (Arad). De asemenea, compania comercializează ţigle ceramice sub marca Tondach şi cărămizi de faţadă şi pentru amenajări interioare sub marca Terca pe care le importă din fabricile grupului amplasate în Ungaria, Austria, Belgia, Croaţia, Serbia, Slovenia şi are în total peste 500 de angajaţi.

România este una dintre cele mai mari pieţe din regiunea ECE.

Wienerberger este cel mai mare producător de cărămizi din lume (Porotherm, Terca) şi lider de piaţă în ţigle ceramice pentru acoperişuri (Koramic, Tondach) în Europa, precum şi pavaje (Semmelrock) în Europa Centrală şi de Est. În domeniul sistemelor de ţevi (ţevi ceramice Steinzeug-Keramo şi ţevi din plastic Pipelife), compania este unul dintre principalii furnizori din Europa. Cu un total de 215 unităţi de producţie, Wienerberger Group a generat venituri de 3,97 miliarde de euro şi un EBITDA de 694 de milioane de euro în 2021.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri