VERTIK primește sprijin guvernamental și din mediul de afaceri pentru primul demers „Femeie Lider”

0

Grupul de inițiativă în politici publice VERTIK pentru Viitor a obținut sprijin guvernamental și de la mari jucători din economie, cu ocazia lansării proiectului „Femeie Lider”. Ne propunem să contribuim la creșterea cu 1% a PIB-ului național prin antreprenoriat feminin, așadar dialogul cu toate părțile interesate este esențial.

 

Vicepremierul Raluca Turcan a transmis susținerea pentru acest proiect, în timp ce Secretarul de Stat din Ministerul Economiei, Liviu Rogojinaru, a fost prezent la evenimentul de lansare și a declarat: „Este un lucru deosebit faptul că antreprenoriatul feminin face încă un pas important înainte prin VERTIK. Începând cu 2021, Guvernul caută surse de finanțare pentru antreprenoare. Un alt exemplu, fostul StartUp Nation va avea o componentă foarte interesantă spre inovație și artificial intelligence, dar un punctaj mai mare vor obține femeile, dacă au făcut sau promit că în următoarele 3-6 luni de zile vor absolvi un curs sau o școală de administrare a afacerii.”

 

Ana Maria Mihăescu, membru în Consiliul de Administrație Raiffeisen Bank și MedLife: „Este o plăcere să văd că proiectele Danielei avansează. Antreprenoriatul feminin pentru a fi de succes are nevoie de acces egal la informatii în cadrul guvernanței corporative în care funcționează. Din experiența mea în cadrul Grupului Băncii Mondiale, cele mai bune rezultate s-au obținut prin rețelele profesionale. In cadrul proiectului VERTIK am recomandat participantelor pe lângă concurență să și coopereze pentru a avea sinergii multiple.”

 

Mihaela Nădășan, director general adjunct Banca Transilvania: „Uitându-mă și la pozițiile pe care diversele doamne care sunt în juriul acestui proiect le ocupă în organizațiile lor, este clar că în România femeile pot fi apreciate, bineînțeles, dacă au ocazia să arate ceea ce pot. Acest proiect va ajuta mai multe femei să arate câtă inițiativă au, cât de importante pot fi proiectele și ideile lor pentru economia națională, dar, în primul rând, pentru economiile locale. Am pornit în urmă cu câteva săptămâni un proiect în cadrul unei subsidiare – Cumpără de la o afacere mică. Acele afaceri mici pe care le promovăm sunt, în principal, inițiate de femei. “

 

Corneliu Bodea, Președintele Centrului Român de Energie: „Este recunoscut faptul că antreprenoriatul feminin este mai profitabil. Deci, afacerile conduse de femei, conform unei statistici internaționale bine cunoscute, sunt mai profitabile, în cifre, cu aproximativ 2% decât afacerile conduse de bărbați. Totodată, trebuie să recunoaștem faptul că antreprenoriatul feminin, business-urile conduse de femei întâmpină și niște dificultăți. Între ele aș enumera accesul la finanțare.

 

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: ”Sunt onorată să fac parte din acest proiect. Cred că este important să vedem bărbați în această conversație, pentru că împărțim această lume împreună. O forță de muncă echilibrată ca gen stimulează creativitatea și inovația, pentru că diversitatea aduce diferitele păreri în discuție și facilitează decizii mai bune.”

 

Mitra Enayati, antreprenor social: „Ne aflăm într-un punct în care umanitatea are de a lua niște decizii. Și aici, în acest cadru, femeile s-au mobilizat și nu s-a simțit aici o mișcare a femeilor împotriva bărbaților, cum am mai văzut în trecut. E bine aici să ne gândim la femeie ca la o forță, dar nu ca cineva care dorește să semene cu un bărbat. Femeile ar trebui să profite de potențialul lor, care este unul foarte altruist, un simț al sacrificiului foarte puternic, o sensibilitate deosebită.”

 

Adriana Goleanu, fondatoare Lotus Cosmetics, Președinta Organizației Patronale a Industriei Cosmetice: „În viață, în orice moment de derivă în care ești, cel mai bine ar fi să nu plângi, ci să stai cu capul pe pernă, la o țigară, la o cafea, într-o librărie și să te întrebi: Ce vreau eu să fac? Ce vreau să ofer? Să încerci să faci ce inima îți spune. Numai așa vei reuși. Nu degeaba toată lumea recunoaște și spune că în spatele oricărui bărbat puternic stă o femeie și mai puternică. Și de ce să stăm noi în spatele lor? Trebuie să stăm lângă ei!”

 

Sergiu Neguț, Co-fondator Fintech OS: „Faptul că VERTIK își propune să identifice și să crească 10 femei lider la nivelul următor înseamnă pentru mine că asta este o progresie. Nu e doar un progres, e o progresie, pentru că în momentul în care ai ajuns într-un loc, ești deja un exemplu pentru ceilalți și poți să crești încă 10, și încă 10, și încă 10, și aceștia nu se adună, se multiplică. Și cred că dacă ne uităm un pic în jurul nostru și dacă de uităm la faptul că doamnele și domnișoarele din țara asta au atâta energie pozitivă, atâta calm și discernământ și atâta curaj de a face lucruri, trebuie doar un pic ajutate – cu niște exemple, cu finanțare.”

 

Daniela Șerban, Co-fondator, Președinte VERTIK: „Eu cred în viitorul României, construit cu oameni profesioniști, onești, dedicați și patrioți. Cred în curajul de a merge în direcția visurilor noastre. Am pornit VERTIK din dorința de a construi o viziune pe termen lung pentru țara noastră. Consider că este important să începem cu două aspecte fundamentale, antreprenoriatul și agricultura.”

 

Mariana Ungureanu, Co-fondator, Vicepreședinte VERTIK: „Femeile pot schimba România prin antreprenoriat, dar au nevoie de: (1) politici publice care să accelereze dezvoltarea, (2) educație antreprenorială, educație financiară și mentorat de calitate care să suplinească lipsa de experiență managerială, precum și (3) acces la resurse financiare și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale. ”

 

Proiectul „Femeie Lider” va identifica 10 doamne sau domnișoare care pot deveni următorii lideri ai României. Mai multe informații sunt disponibile la https://www.vertik.ro/noutati/

 

Despre VERTIK

VERTIK pentru Viitor este un grup de inițiativă în politici publice, fondat de Daniela Șerban, care își propune să contureze o viziune pe termen lung pentru România, pornind de la avantajele competitive și potențialul de valoare adaugată mare ale acesteia și integrarea lor în oportunitățile internaționale. VERTIK este cel mai nou think tank pentru economie și antreprenoriat care va analiza și propune soluții pentru ca România să-și atingă potențialul și să devină o națiune prosperă. Grupul include o echipă de cercetare și analiză independentă, compus din reprezentanți ai societatății civile și ai mediului antreprenorial.

Daniela Șerban este și președinta ARIR (Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România) și deține o bogată experiență în piața de capital, presă și consultanță.