Veste bună pentru Liviu Dragnea! Ce a aflat în închisoare

Prevederile inițiativei legislative vor fi aplicate „tuturor persoanelor fizice autorizate și juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, produse nealimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț”, conform unui amendament din raportul de admitere adoptat de Comisia economice a Senatului la proiectul de lege.

 

Inițiativa arată că o amendă de maximum 4% din cifra de afaceri va fi aplicată pentru „comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existența dublului standard”, iar „în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizația de funcționare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni”, potrivit sursei citate.

 

„În sensul prezentei legi prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege o practică comercială care implică introducerea pe piață a unui produs ca fiind identic cu același produs comercializat în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziție diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar”, mai arată un amendament al raportului adoptat de senatorii din Comisia economică.

 

Totodată, în cazul produselor și serviciilor pentru care s-a constatat existența dublului standard sunt aplicate „prevederile Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor”, conform sursei menționate.

 

Potrivit inițiativei legislative, comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate „constituie o practică înșelătoare și atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală după caz”.

 

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să fie făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și, după caz, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

 

Potrivit proiectului de lege, ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

 

„Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele si serviciile catre consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE)nr.1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale,Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor”, arată articolul 1 al propunerii legislative.

 

Inițiativa legislativă a fost depusă pe 14 mai la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed