Veste foarte bună pentru toți șoferii. Plafonarea RCA va fi prelungită

Schimbări pe piața RCA. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care reglementează prelungirea temporară până la 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG nr.1326/2023.

Această hotărâre vizează stabilirea tarifelor de primă maxime și alte măsuri pentru societățile de asigurare care oferă asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Actul normativ detaliază tarifele de primă maxime, contractele asupra cărora se aplică, comisioanele de distribuție, clasa bonus/malus, implicațiile pentru Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), și despăgubirile acordate de asigurătorii RCA pentru costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat.

De asemenea, sunt specificate perioada maximă pentru despăgubiri, contravențiile și sancțiunile aplicabile.

Măsuri pentru stabilizarea pieței asigurărilor RCA

Tarifele de primă maxime sunt stabilite la nivelul celor practicate de fiecare asigurător RCA la 28 februarie 2023, cu posibilitatea unei ajustări de maximum 6,8%.

Aceste tarife sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la intrarea în vigoare a proiectului. Ele se aplică contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prelungirii propuse.

Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA sunt limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirilor ia în considerare un tarif care nu poate depăși costul mediu practicat de companiile de rent-a-car fără conducător auto și se acordă doar în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat tehnic.

Perioada maximă pentru acordarea despăgubirilor este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizației de reparație de către Poliția Română, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație de către asigurătorul RCA. Termenul poate fi prelungit doar cu aprobarea asigurătorului RCA, în situații justificate și probate cu documente.

Pentru vehiculele clasificate ca daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada dintre constatarea avariilor și înaintarea ofertei de despăgubire, respectând termenele prevăzute de Legea nr.132/2017.

În acest caz, valoarea despăgubirii pentru înlocuirea temporară a vehiculului avariat nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.

Garda de Mediu: Analiza Situației Actuale a Pieței RCA

În prezent, piața asigurărilor RCA din România se confruntă cu reticența asigurătorilor de a prelua anumite categorii de asigurați și cu un grad ridicat de concentrare, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate atât din perspectiva expunerii pe clase de asigurare, cât și din cea a cotelor de piață deținute de un număr mic de societăți. Această situație denotă un nivel scăzut de concurență pe piață.

La 31 decembrie 2023, din totalul de 10.333.293 vehicule înregistrate în parcul național auto, 7.486.349 de vehicule erau asigurate la 6 iunie 2024.

În perioada 1 ianuarie 2024 – 2 iunie 2024, au fost prelucrate aproximativ 41.500 de cazuri încadrate ca asigurați cu risc ridicat, dintre care doar 201 au fost preluate voluntar, iar restul de 41.300 au fost alocate automat către asigurători. Aceasta reflectă un dezechilibru între cerere și ofertă, având potențialul de a genera o presiune suplimentară asupra prețurilor după 30 iunie 2024.

Ministerul Finanțelor subliniază că aceste măsuri sunt necesare pentru stabilizarea pieței asigurărilor RCA și pentru protejarea consumatorilor în contextul actualelor provocări economice și climatice, transmite Antena 3 CNN.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed