Veste proastă pentru turiștii care merg în Barcelona. Închirierea apartamentelor ar putea fi interzisă

Primarul din Barcelona, Jaume Collboni, a declarat că până în noiembrie 2028, orașul va renunța la licențele celor 10.101 apartamente aprobate în prezent pentru închiriere pe termen scurt.

„Ne confruntăm cu ceea ce credem că este cea mai mare problemă a Barcelonei”, a spus Collboni, adăugând că „din 2029, apartamentele turistice așa cum le gândim astăzi vor dispărea din orașul Barcelona”.

Boom-ul chiriilor pe termen scurt din Barcelona, cel mai vizitat oraș al Spaniei de către turiștii străini, a dus la o creștere a chiriilor cu 68% în ultimii 10 ani, iar costul de cumpărare a unei case a crescut cu 38%.

Collboni a subliniat că accesul la locuințe a devenit un motor al inegalității, în special pentru tineri, anunță Agerpres.

Reacții la decizia autorităților din Barcelona

Guvernele naționale se bucură de beneficiile economice ale turismului, dar prețurile ridicate ale locuințelor devin o problemă tot mai mare în Europa. Ministrul socialist al locuințelor din Spania, Isabel Rodriguez, a declarat că sprijină decizia Barcelonei, menționând importanța accesului la locuințe la prețuri accesibile.

În schimb, Asociația de apartamente turistice din Barcelona, Apartur, a criticat decizia, susținând că va duce la sărăcie și șomaj și va crește numărul de apartamente turistice ilegale.

Collboni a afirmat că cele 10.000 de apartamente vor fi folosite de locuitorii orașului sau vor fi scoase pe piață pentru închiriere sau vânzare.

În plus, el a semnalat posibilitatea de a relaxa restricția privind deschiderea de noi hoteluri în cele mai populare zone ale orașului, o măsură interzisă anterior de un partid de extremă stângă care a guvernat Barcelona între 2015 și 2023. Asociația hotelieră din Barcelona a refuzat să comenteze anunțul de vineri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed