Vești proaste pentru toți șoferii. Amenzi urișe pentru cei prinşi de poliţişti

0
Vești proaste pentru toți șoferii. Amenzi urișe pentru cei prinşi de poliţişti

Pe scurt, legea spune că trebuie să ai maşina dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că poţi fi amendat dacă eşti prins cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.

 

Nerespectarea ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din Codul Rutier atrage însă contravenţie, ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare şi amenzi între 1305 şi 2.900 de lei (reamintim pe această cale că punctul de amendă s-a majorat la 145 de lei, de la 1 februarie 2018).

 

Aşadar, fapta este considerată de gravitate maximă. Noutatea în acest an însă, în ce priveşte amenzile, este că şoferii pot plăti jumătate din amenda primită, în termen de 15 zile.

 

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.

 

Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

 

În plus, aceşti conducători auto riscă să rămână şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii, primind doar o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulaţie.