Viața în Moscova. Rușii au bani, dar n-au voie să cumpere

Viața în Moscova s-a schimbat mult de când a început războiul. Locuitorii orașului au văzut cum, aproape peste noapte, mii de companii străine au plecat, mii de magazine s-au închis. Mai mult, banii lor, în urma sancțiunilor, nu au mai avut nicio valoare în afara granițelor, nu mai pot cumpăra valută și nu mai pot călători în străinătate.
Pentru cei rămași, vacanțele în Europa au devenit un vis, iar lipsa de conexiuni cu lumea occidentală are impact în economie, în educație, în sănătate, practic, în toate domeniile.
Sunt mai puține medicamente, mașinile fabricate pe plan local nu au accesorii și sunt nesigure, elevii nu mai au posibilitatea să studieze în străinătate, iar pentru un loc de muncă mai bine plătit se fuge din țară, se lasă în urmă case, familii, prieteni.
“Din cauza prețurilor ridicate la energie, Rusia are încă bani gheață. Dar este din ce în ce mai greu pentru Moscova să cumpere ce are nevoie din cauza controlului exporturilor din Occident. Un înalt oficial al Departamentului de Comerț mi-a spus că exporturile SUA către Rusia de produse aflate pe lista sancțiunilor – practic orice este necesar pentru armata rusă, realizate de companiile de tehnologie sau de cele din sectorul energetic, au scăzut cu 95,9% din valoare, comparativ cu un an în urmă”, a scris David Ignatius pentru Washington Post.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri