Vicleniile marilor speculatori. Care sunt cele mai probabile evoluţii ale marilor burse ale lumii şi ale BVB

Italia s-a împrumutat astăzi foarte scump sau, oricum, mai scump decât ar fi convenit marilor speculatori ai pieţelor de capital ale Europei. Aşa de repede s-au dus, azi, speranţele de creştere cauzate de rezolvarea crizei politice din  Peninsulă şi din Grecia.

Una peste alta… de la începutul lunii octombrie încoace bilanţul bursier este încă pozitiv. Dar scăderile bursiere din această după amiază nu fac decât să întărească opinia  analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities, potrivit căreia, bursele se află doar într-o perioadă de corecţii pozitive şi încă departe de o răsturnare a tendinţei de scădere la care se face corecţie pozitivă .

Este drept că stabilizarea pe un nivel relativ înalt a indicelui BET Fi, cel mai analizat indice de la  Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a determinat pe analiştii BT Securities să ia în calcul o creştere sau o „corecţie pozitivă“ mai prelungită a tendinţei principale negative. Ei datează debutul tendinţei negative  în aprilie 2011, dar dacă ne uităm pe un grafic de mai demult (graficul KTD.ro, ataşat), vom vedea că scăderile fac legea încă din primăvara anului trecut.

Astfel că indicele BET Fi poate să crească şi el (ca şi indicii occidentali), cu 8 – 10%, de la 18,600 de puncte până dincolo de 20.000 de puncte, în cazul indicelui român. Acolo ar putea pivota fatal întorcându-se cu faţa la prăpastie. Abia după ce piaţa ar urca peste acest nivel, ar putea fi luată în discuţie  răsturnarea tendinţei negative din acest an.

„În cazul în care piaţa rămâne „în formă“ după atingerea nivelului psihologic de la 20.000 de puncte, iar SIF-urile  continuă ascensiunea, vom adopta o alternativă şi mai favorabilă, conform căreia corecţia pozitivă ar fi mai mare şi ar putea duce preţurile până la 23.000. Până atunci, însă, mergem pe scenariul unei inversări de la 20.000, urmate de noi minime la 14.500 (sau, într-un caz mai rau, la 10.500 de punte)“, spune Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities Cluj Napoca, în raportul său săptămânal, emis azi dimineaţă.

Indicele BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat dintre indicii BVB, pentru că el  face media ponderată a celor mai lichide acţiuni de la bursa românească, cele ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). Din această cauză, aceste acţiuni sunt şi cele mai vânate de investitorii străini, care dau viaţă pieţei de la Bucureşti şi sunt foarte racordate la ce se întâmplă pe marile pieţe străine.

Indicii se măsoară în puncte, pentru că raportează valoarea curentă a mediei preţurilor la o valoare de plecare din prima zi de viaţă a acestui instrument de măsură a performanţelor.

Altfel spus, revenind la analiza tehnică a preţurilor, BT Securities consideră încă sportul de la 17.000 de puncte drept unul vital pentru dezvoltarea corecţiei pozitive şi a extins rezistenţa la creştere la 20.000 de puncte.

La rândul lor, analiştii de la casa de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca au atras atenţia încă de săptămâna trecută că valoarea BET Fi din 7 noiembrie a depăşit o medie mobilă (a celor mai recente 50 de valori ale indicelui). Acesta este un semn bun, dar şi SSIF Broker contează pe tendinţa principală descendentă şi sunt chiar mai sceptici. (SSIF Broker nu-şi emise, încă, raportul, la ora postării acestui articol. Vom reveni când o va face.)

În principiu, ar trebui să rămână valabile rezistenţele  văzute acum o săptămână de SSIF Broker la BET Fi, la 19.000 „limita zonei de consolidare din august 2011 şi la 21.600 – nivelul minimului din februarie 2011“. Eventualele ţinte de scădere sunt suporturile de la „15.650 – maxim local din 2008 şi minim local în 2009“, şi atenţie, chiar minimul istoric din 2008 de la  8000 de puncte.

Cotele de alarmă ale marilor burse

Indicele DAX al bursei din Frankfurt şi-a consolidat un suport vital 5.750 de puncte. Acest „nivel critic nu doar a rezistat, ci chiar a relansat bine de tot piaţa şi ne-a determinat sa adoptăm ipoteza unor creşteri prelungite până la 6.450-6.600 de puncte. Desigur, tot de o corecţie (pozitivă, n.red.)  vorbim şi în aceste condiţii, diferenţele constând doar în perspectiva pe termen scurt“, scria Dan Rusu înaintea scăderii de azi, care nu îi afectează estimarea. DAX era la 5.980 puncte la ora 15.00, a Bucureştiului.

„Nivelul de la 5.750 îşi păstreaza semnificaţia şi, prin urmare, va fi urmărit ca punct de bifurcaţie: sub el ne pregatim de noi minime faţă de septembrie“, conchide analistul de la BT Securities.

Pentru indicele cel mai urmărit din lume, Dow Jones Industrial (DJIA) al Bursei din New York, nivelul critic este mai vechiul suport de la 11.650 de puncte. BT Securities vede posibilă şi o extensie a creşterilor până la 12.500, dar, pe dealtă parte, dacă suportul amintit este „penetrat, va semnala debutul impulsului spre noi minime faţă de octombrie“.

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed