AcasăExterne„Victorie substanțială” a Kievului, recunoscută de televiziunile rusești după avansul fulgerător al...

„Victorie substanțială” a Kievului, recunoscută de televiziunile rusești după avansul fulgerător al Ucrainei

Televiziunea de stat rusă a difuzat vineri un interviu în care recunoaște că Kievul a obținut o „victorie substanțială”, după ce forțele ucrainene au străpuns linia frontului într-un avans fulgerător, relatează Reuters.

Avansul ucrainean în apropiere de Harkov a fost cea mai rapidă înaintare raportată de ambele părți de luni de zile și una dintre cele mai mari schimbări în ritmul războiului de când forțele rusești au abandonat un asalt dezastruos asupra capitalei Kiev în martie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele au „eliberat zeci de așezări” și au recuperat peste 1.000 de km pătrați de teritoriu în regiunea Harkov, în est, precum și în Herson, în sud, în ultima săptămână.

Analiștii militari occidentali spun că avansul îi plasează pe ucraineni la o distanță mică de principala cale ferată pe care Moscova s-a bazat pentru a-și susține forța în estul Ucrainei și ar putea face ca mii de soldați ruși să riște să fie izolați.

După o zi în care a oferit niciun răspuns, Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video cu trupele sale care se grăbesc să consolideze zona.

„Simplul fapt al unei breșe în apărarea noastră este deja o victorie substanțială pentru forțele armate ucrainene”, a arătat televiziunea de stat rusă, într-un interviu, declarația șefului administrației de ocupație instalate de Rusia pentru provincia Harkov, Vitaly Ganchev. Legislația rusă interzice toate relatările despre conflict care se abat de la relatările oficiale.

Zelenski a postat o înregistrare video în care soldații ucraineni anunță că au capturat orașul estic Balakliia, de-a lungul unei porțiuni de front care se întinde la sud de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Armata ucraineană a declarat că a avansat aproape 50 de km pe acel front după un asalt care a părut să-i ia prin surprindere pe ruși.

Kremlinul a refuzat să comenteze avansul și a trimis întrebările către armata rusă.

Succesul Ucrainei

Astfel de avansuri rapide au fost în mare parte nemaiîntâlnite de când Rusia a renunțat la asaltul asupra Kievului în martie, transformând războiul în principal într-o luptă necruțătoare de-a lungul liniilor de front înrădăcinate.

Ucraina nu a permis jurnaliștilor independenți să intre în zonă pentru a confirma amploarea avansurilor sale, dar site-urile de știri ucrainene au prezentat imagini cu trupe care aplaudă din vehicule blindate în timp ce trec în trombă pe lângă panouri stradale pe care sunt inscripționate numele orașelor controlate anterior de Rusia.

„Vedem succese în Herson acum, vedem unele succese în Harkov, așa că este foarte, foarte încurajator”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său ceh la Praga.

Grupul de reflecție Institute for the Study of War a declarat că ucrainenii se află acum la doar 15 km de Kupiansk, o joncțiune pentru principalele linii de cale ferată pe care Moscova s-a bazat pentru a-și aproviziona forțele pe câmpurile de luptă din est.

Moscova și-a folosit de mult timp avantajul puterii de foc pentru a avansa lent prin bombardarea orașelor și satelor. Însă această tactică depinde de tonele de muniție care ajung zilnic pe linia frontului cu trenul din vestul Rusiei.

Statul major ucrainean a declarat vineri dimineața devreme că forțele ruse în retragere încercau să evacueze răniți și echipamente militare avariate în apropiere de Harkov.

„Datorită unor acțiuni abile și coordonate, Forțele Armate ale Ucrainei, cu sprijinul populației locale, au avansat aproape 50 de km în trei zile”.

Kyrylo Tymoshenko, un consilier de rang înalt al lui Zelenski, a postat o fotografie care arată un soldat ucrainean pozând cu un prizonier legat și legat la ochi în haine civile. Timoșenko l-a identificat pe prizonier ca fiind șeful capturat al administrației instalate de ruși din Ivanivka, un sat aflat în adâncul teritoriului deținut anterior de Rusia.

Zeci de mii de oameni au fost uciși, milioane de oameni au fost alungați din casele lor, iar forțele rusești au distrus orașe întregi de când Moscova a lansat în februarie ceea ce numește o „operațiune militară specială” pentru a „dezarma” Ucraina. Rusia neagă că a vizat în mod intenționat civili.

În ultima lovitură raportată asupra civililor, oficialii ucraineni au declarat că Rusia a tras focuri de armă peste graniță, lovind vineri dimineață un spital din regiunea Sumy, în nord-estul țării, distrugând clădirea și rănind oameni. Reuters nu a putut confirma independent raportul.

Centrul orașului Harkov, care a fost bombardat în mod regulat de Rusia, a fost lovit de tiruri de rachete rusești, rănind zece persoane, inclusiv trei copii, a declarat guvernatorul Oleh Synehubov. Rachetele au lovit un centru artistic pentru copii și o școală, precum și case particulare, a scris primarul Ihor Terekhov pe Telegram.

Avansul strategic

Avansul surprinzător al Ucrainei în est a venit la o săptămână după ce Kievul a anunțat începerea unei contraofensive mult așteptate la sute de km distanță, la celălalt capăt al liniei frontului, în provincia Herson din sud.

Oficialii ucraineni spun că Rusia a mutat mii de trupe spre sud pentru a răspunde avansului din Herson, lăsând alte părți ale liniei frontului expuse și creând oportunitatea pentru asaltul fulger.

„Am găsit un punct slab în care inamicul nu era pregătit”, a declarat consilierul prezidențial Oleksiy Arestovici într-o înregistrare video postată pe YouTube.

Până acum au apărut mai puține informații despre campania din sud, Ucraina ținând jurnaliștii la distanță și eliberând puține detalii.

Ucraina a folosit artilerie și rachete noi, furnizate de Occident, pentru a lovi pozițiile din spate ale rușilor din această zonă, cu scopul de a prinde mii de soldați ruși pe malul vestic al râului Nipru și de a le tăia accesul la aprovizionare.

Arestovici a recunoscut că progresul în sud nu a fost încă la fel de rapid ca și pătrunderea bruscă din est.

Agenția de știri de stat rusă RIA a citat autoritățile din Herson numite de Rusia, care au declarat că unele trupe ucrainene au fost capturate în timpul contraatacului, iar unele tancuri poloneze pe care le foloseau au fost distruse. Reuters nu a putut verifica aceste rapoarte.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.