VICTORIE uriașă a lui TRUMP! A fost achitat

0
4
VICTORIE uriașă a lui TRUMP! A fost achitat

Democraţii nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a-l condamna pe Donald Trump în Senatul SUA în al doilea său proces de impeachment, relatează AFP şi Reuters.

Doar 57 de senatori au votat în favoarea punerii sub acuzare, în vreme ce 43 (republicani) au votat ”împotrivă”.

 

CÎȚU, o invitație mai directă: ”Tovarășe Ciolacu, când ai timp, dă-mi un telefon!”

 

 

Pentru punerea sub acuzare erau necesare minimum 67 de voturi. Democrații și republicanii sunt la egalitate în Senat, fiecare partid deținând câte 50 din cele 100 de mandate.

Totuşi, şapte republicani au votat împotriva lui Trump în cadrul celui de al doilea proces de impeachment.

Este vorba despre Mitt Romney, care a votat pentru condamnarea lui Trump şi în primul proces de impeachment, Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Ben Sasse, Pat Toomey şi Lisa Murkowski.

„Prin prezenta Donald Trumpeste achitat”, a declarat senatorul democrat Patrick Leahy, care a prezidat procesul.

Fostul preşedintele Donald Trump era judecat în cel de-al doilea proces de impeachment contra sa pentru „incitare la insurecţie”.

 

ORBAN simte amenințarea! CÎȚU nu a spus NU!

 

 

 

Este pentru a doua oară în termen de 12 luni când Donald Trump supravieţuieşte unui proces de impeachment. Pentru democraţi miza era ca acestuia să i se interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică.

Liderul senatorilor republicani Mitch McConnell l-a acuzat pe Donald Trump că este „responsabil” de asaltul criminal asupra Capitoliului, la puţin timp după ce a votat pentru achitarea sa în cadrul procesului istoric de impeachment.

„Nu există nicio îndoială că preşedintele Trump este, practic şi moral, responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi” de 6 ianuarie, a declarat influentul senator, care şi-a justificat votul afirmând că a votat pentru achitarea sa întrucât Senatul nu este competent să judece un fost preşedinte.

„Oamenii care au pătruns în clădire credeau că acţionează la dorinţele şi instrucţiunile preşedintelui lor”, a adăugat el.

Ei au acţionat astfel „pentru că omul cel mai puternic de pe planetă i-a minţit”, refuzând să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, a mai spus el.

În cadrul dezbaterilor din Senat, democrata Madeleine Dean din Pennsylvania a reiterat argumentul că susţinătorii lui Trump au crezut că acţionează la ordinul fostului preşedinte atunci când au luat cu asalt Capitoliul american pe 6 ianuarie.

Democratul Jamie Raskin, din Maryland, şi-a încheiat pledoaria cu un mesaj către senatori, afirmând că procesul de impeachment este mai mult despre „cine suntem noi” decât despre Trump.

„Acesta este aproape sigur modul în care istoria îşi va aminti de voi. Este aceasta America? Ce fel de Americă va fi? Literal, acest lucru este în mâinile voastre”, a spus Raskin.

„Este acum evident, fără nicio umbră de îndoială, că Trump a susţinut actele mulţimii agresive şi deci trebuie condamnat. Este chiar atât de simplu”, a mai spus şeful procurorilor democraţi în timpul rechizitoriului lung de aproape două ore.

Avocaţii lui Trump, care şi-au susţinut pledoaria finală după democraţii din Camera Reprezentanţilor, au argumentat că procesul nu ar fi trebuit să aibă loc pentru că Trump nu mai este şi au spus că remarcile sale de la adunarea care a precedat asaltul asupra Capitoliului sunt protejate de dreptul său constituţional la liberă exprimare.

Michael van der Veen, unul dintre avocaţii lui Trump, a spus că Trump nu a avut parte de o procedură standard şi că fostul preşedinte nu a incitat la violenţă.

„Nu contează câte înregistrări şocante vedem despre comportamentul acestor persoane şi cât de multă emoţie a fost injectată în acest proces, asta nu schimbă faptul că dl Trump este nevinovat de acuzaţiile care i se aduc. Actul de incitare nu a avut loc”, a spus el.

Democraţii au respins aceste argumente, inclusiv acuzaţia că fostul preşedinte nu a avut parte de o procedură standard.

„Nu poţi să pretinzi că nu ai avut parte de o procedură standard atunci când nu participi la proces”, a declarat deputatul democrat Joe Neguse.

Fostul preşedinte Donald Trump a refuzat să depună mărturie în cadrul procesului de impeachment.