Videanu: Sper ca joi noul Guvern să aprobe Hotărârea de înfiinţare a companiilor energetice (VIDEO)

„Sper că mâine Guvernul obţine votul de învestitură, şi atunci joi, în prima şedinţă de Guvern, să şi aprobăm Hotărârea de Guvern de înfiinţare a celor două companii. Am făcut demersurile premergătorare în adunările generale ale acţionarilor, s-a aprobat procesul de înfiinţare a acestora, astfel încât 2010 să înceapă sub aspectul integrării celor două companii. Procesul final eu cred că va fi 30 iunie 2010”, a declarat Videanu, la audierile din Parlament.

Democrat-liberalul a adăugat că, în privinţa celor două companii energetice, îşi doreşte să implice toate formaţiunile politice reprezentante în Parlament. „Să avem o dezbatere foarte serioasă cu toate partidele, e un proiect important pentru România, nu trebuie să fie apanajul niciunei formaţiuni politice”, a mai spus Videanu.

În privinţa Companiei Naţionale a Huilei, Videanu a precizat că singura şansă de a mai investi în aceasta este integrarea ei într-una din cele două companii energetice ce vor fi înfiinţate, pentru a creşte eficienţa exploatării cărbunelui. El a vorbit despre un program de restructurare, discutat cu sindicatele, arătând că disponibilizarea minerilor aflaţi în pragul pensiei sau a celor bolnavi, negociată cu sindicatele, ar crea premisele angajării a 300-400 de persoane tinere.

Videanu a mai spus, răspunzând unor întrebări, că „nu se va inchide nicio mină, ci va fi o evaluare strict economică a fiecărei mine”.

Videanu: Intenţionez renegocierea participaţiei statului la proiectul Roşia Montană

Ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, a declarat marţi, la audierile din comisiile parlamentare, că doreşte reevaluarea proiectului de la Roşia Montană şi intenţionează să renegocieze participaţia statului român în proiect, care în prezent este de 19,7%.

Videanu a subliniat că doreşte reevaluarea proiectului de la Roşia Montană şi că va insista să se respecte „condiţiile exigenţelor de mediu şi conservare a patrimoniului naţional” şi a insistat că amânarea beneficiului statului român de pe urma acestui proiect este „nejustificată”.

„Sub aspectul tehnic, din momentul obţinerii avizului de mediu, se vor cheltui în medie cam un milion dolari pe zi- pentru locuri de muncă, vor fi aproximativ 6.000 angajaţi. Asta înseamnă taxe şi impozite plătite la bugetul de stat”, a explicat ministrul desemnat.

El a adăugat că mai sunt alte 18 câmpuri aurifere în România care trebuie valorificate, însă că nu va fi acceptat niciun proiect în afara exigenţelor UE.

Întrebat de social-democrata Aura Vasile ce îi revine statului român de pe urma extracţiei, Videanu a arătat că, în prezent, statul detine 19,7 % din acţiunile companiei care extrage. „Intenţia este de a renegocia deţinerile statului român în acest proiect de îndată ce lucrurile avansează (…) Nu o să pot garanta că voi obţine un anumit procent la renegociere. Doresc renegocierea în beneficiul statului român în ideea de a avea şi un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă dezvoltarea acestui proiect”, a spus Videanu.

Democrat-liberalul a amintit şi de comisia parlamentară de anchetă care s-a pronunţat asupra acestui proiect. „Vom ţine cont de toate sugestiile făcute în timpul dezbaterilor publice, inclusiv de toate hotărârile de instanţă care s-au dat, dar este un potenţial al resurselor minerale pe care Romînia nu-l valorifică”, a spus Videanu. El a adăugat că deficitul de balanţă al UE este de aproape 134 miliarde euro în ceea ce înseamnă resursele minerale, România având o oportunitate importantă de a deveni unul din furnziorii de resurse minerale la nivelul pieţei unice pe care o avem, anume UE.

Premierul desemnat Emil Boc a precizat duminică faptul că unul din obiectivele programului de guvernare vizează reevaluarea proiectului Roşia Montana, a cărui aprobare „depinde de expertizele ce vor fi efectuate”.

Întrebat dacă proiectul minier de la Roşia Montana este inclus în programul de guvernare care a fost transmis Parlamentului, Emil Boc a precizat că este vorba despre reevaluarea acestui proiect, „fără a şti dacă se va aproba sau nu”. „Aprobarea depinde de expertizele care ne vor fi oferite, expertizele interne şi internaţionale cerute de lege ce sunt aplicabile unui asemenea proiect”, a spus premierul.

Urmareste pe Money WebTV toate stirile video si emisiunile The Money Channel

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed