AcasăExterneVIDEO Monumentul Victoriei Sovietice din Riga a căzut în mod spectaculos

VIDEO Monumentul Victoriei Sovietice din Riga a căzut în mod spectaculos

Letonia a demolat joi, la Riga, un monument ce datează din epoca sovietică, în conformitate cu legislaţia modificată după invazia rusă asupra Ucrainei şi în pofida protestelor minorităţii ruse din această republică baltică, informează RFE și Agerpres.

Utilaje de demolare au fost utilizate pentru a distruge memorialul celui de-Al Doilea Război Mondial, înalt de 79 de metri, monument care a devenit un loc de întâlnire pentru susţinătorii Kremlinului din Letonia.

Letonia, la fel ca vecinii săi baltici Lituania şi Estonia, face parte din Uniunea Europeană (UE) şi din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi s-a poziţionat în mod ferm în sprijinul Ucrainei după declanşarea invaziei ruse.

Monumentul a fost construit în perioada 1979-1985 pentru a omagia victoria armatei sovietice asupra Germaniei naziste.

În fiecare an, mii de ruşi din Letonia, care constituie circa 30% din populaţia acestei ţări, se adună aici de 9 mai, pentru a marca victoria din 1945. Însă majoritatea letonilor percep această dată ca fiind începutul ocupaţiei sovietice de aproape 50 de ani, care s-a încheiat în 1991.

Monumentul sovietic era unul dintre ultimele din Letonia

Aproape toate monumentele şi plăcile comemorative din epoca sovietică, cu excepţia celor situate în cimitire militare, au fost suprimate în 1991, însă monumentul de la Riga era protejat de un tratat din 1994 între Republica Letoniei şi Federaţia Rusă.

În luna mai acest an, Parlamentul leton a votat pentru amendarea acestui tratat, ceea ce a privat monumentul de protecţie juridică.

În 1997, un grup de militanţi a încercat să demoleze monumentul cu dinamită, însă explozibilul s-a declanşat prematur, ucigând trei persoane.

Dezbaterile asupra demontării acestui monument au fost reluate imediat după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în special după descoperirea gropilor comune de la Bucea, lângă Kiev.

Estonia a anunțat la rândul ei la începutul lunii august că va demola sau muta toate monumentele sovietice rămase în țară.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.