VIDEO Primele imagini cu mobilizarea forțată în Rusia: Bărbații din Siberia își iau rămas bun cu ochii în lacrimi de la soții și copii

Primele imagini video apărute cu bărbații ruși încorporați după decretarea mobilizării parțiale de către președintele Vladimir Putin arată oameni triști, care își iau la revedere de la soții, iubite, și copii.

O înregistrare publicată de Tayga.info, un site local din Siberia, și redistribuită de Pjotr Sauer, corespondentul cotidianului britanic The Guardian pentru Rusia și Ucraina, arată cum joi dimineața numeroși bărbați dintr-un orășel aflat în regiunea Iacutia au fost urcați în autobuze pentru a fi duși la centrele de recrutare militară.

Într-o intervenție avută imediat după discursul susținut de președintele rus Vladimir Putin miercuri dimineața, ministrul Apărării Serghei Șoigu a anunțat că într-o primă fază vor fi mobilizați 300.000 de „rezerviști”, o cifră despre care a spus că reprezintă „doar o mică parte” din potențialul avut la dispoziție de forțele armate ruse.

Putin în schimb a fost ceva mai nuanțat în declarațiile sale, afirmând că vor fi încorporați cu prioritate „cei care au servit în forțele armate”. Însă ținând cont că stagiul militar este obligatoriu în Rusia, asta ar însemna că practic toți bărbații din țară care nu au fost scutiți din diferite motive de acesta pot fi încorporați, după cum au remarcat și corespondenți ai presei internaționale.

De asemenea, ministerul rus al Apărării a secretizat paragraful din decretul privind mobilizarea care stipulează tocmai numărul de soldați care urmează să fie încorporați, provocând temeri că acesta ar putea fi de fapt mai mare decât cel declarat oficial de Serghei Șoigu.

Alexander Avdonin, șeful comisariatului militar din regiunea Iacutia în care au fost filmate imaginile cu bărbații, a precizat joi dimineața că soldații vor primi o indemnizație lunară ce pornește de la 205.000 de ruble (în jur de 3.400 de euro), ei fiind „echivalați cu personalul militar în temeiul contractului (n.r. soldați profesioniști)”.

Reacții în Rusia după decretarea mobilizării parțiale

Imediat după discursul susținut de Putin miercuri dimineața, unii activiști anti-război au lansat un apel la proteste în întreaga țară, avertizând că, odată decretată mobilizarea parțială, „războiul ajunge în fiecare casă” din Rusia.

„Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele și copiii?”, afirmă un comunicat publicat de mișcarea de tineret „Vesna” din Sankt Petersburg.

Proteste de amploare redusă au izbucnit în 39 de orașe din Rusia, autoritățile arestând până miercuri seara peste 1.000 de persoane care au fost agresate și tratate cu violență de către forțele de ordine, deși oamenii protestau pașnic.

Unii dintre bărbații luați pe sus de forțele de ordine au primit ordine de încorporare în armată la secțiile de poliție.

Disidentul încarcerat Alexei Navalnîi a avertizat la rândul său că prin decretarea mobilizării Putin vrea să „păteze cu sânge mâinile a încă sute de mii de persoane”.

„Totul se face pentru ca un singur om să-şi păstreze puterea şi să o prelungească”, a denunţat el, avertizând însă Occidentul să nu ignore amenințările lui Putin cu „arma nucleară”.

Mulți ruși s-au înghesuit să plece din țară după anunțul lui Putin

După anunțul făcut de liderul de Vladimir Putin miercuri, cererile pentru biletele de avion din Rusia cu destinație în afara țării s-au epuizat sau au ajuns să fie vândute la prețuri astronomice.

Potrivit unei capturi de ecran de pe un site de vânzare de bilete de avion ce a circulat ieri în Rusia pe Telegram și WhatsApp, cel mai scump dintre acestea ar fi ajuns să coste un milion de ruble (16.600 de euro).

Uniunea Europeană și-a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești încă de pe 27 februarie.

Ulterior, cozi lungi de mașini s-au format la granița cu Finlanda, deși țara nordică a îngreunat obținerea de vize de către cetățenii Rusiei încă de la începutul lunii septembrie.

Miercuri noaptea, ministrul de Externe al Finlandei a anunțat că guvernul va pregăti o „soluție națională” pentru a restricționa sau chiar bloca complet tranzitul „turiștilor ruși” pe teritoriul țării.

Mai târziu, în cursul zilei, general-colonelul în retragere Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru Apărare al Dumei de Stat de la Moscova și fost ministru adjunct al Apărării, i-a „sfătuit” pe cetățenii ruși ce sunt vizați de încorporare să nu călătorească în străinătate și nici măcar să nu se deplaseze prin țară.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri