VIDEO PROFIT LIVE Manuel Fernandez Amezaga, CEO Sodexo: Angajaţii aşteaptă ca inflaţia să fie suportată de companie. Salariul nu mai este argumentul principal

“Ceea ce angajaţii aşteaptă de la angajator este să aibă un rol mai activ în felul în care aceştia îi ajută pe fiecare dintre ei. În acelaşi timp, ei cer o flexibilitate mai mare de la diverşi angajatori. Flexibilitatea este, de exemplu, atunci când vrei să mergi la birou, să ai la îndemână un mod mai flexibil de a ajunge acolo, să fii mai axat pe performanţă decât pe timpul pe care îl petreci acolo. De asemenea, flexibilitatea mai înseamnă echilibrul dintre viaţă şi muncă.

Pe deasupra, angajaţii trebuie să simtă că situaţia economică şi inflaţia are un impact pe creşterile salariale. Ei aşteaptă ca inflaţia să fie suportată de companie. În final, ceea ce vedem este o tendinţă importantă pentru starea de bine a fiecăruia. Ceea ce vreau să zic este că salariul nu mai este argumentul principal. Bineînţeles că fiecare vrea un salariu bun, să fie plătit corect, dar angajaţii devin mai interesaţi de ceea ce este oferit în jurul acestui pachet. Mă refer la starea de bine: cum se desfăşoară viaţa mea în jurul serviciului. Nu mai este despre: da, munca mea reprezintă viaţa mea.

Deci, acesta este un nou mod de a munci. Pandemia a schimbat modul în care muncim şi relaţionăm în cadrul companiei. Nimic nu va mai fi la fel, lucrurile se schimbă şi noi trebuie să îmbrăţisăm aceste schimbări. Dacă aceste companii nu vor accepta schimbarea, la final, vor ieşi de pe piaţă. Deci aceasta este tendinţa pe care o vedem, cea în care angajaţii cer o abordare pentru bunăstare”, spune acesta.

Manuel Fernandez Amezaga consideră şi că dacă firmele acceptă schimbările de pe piaţa muncii, atunci vor avea parte de o evoluţie bună şi de creştere.

“Există companii care au avut mai mult curaj să meargă în direcţia asumării unor riscuri şi s-au hotărât să creeze un mediu complet de lucru de acasă, oferind încredere angajaţilor lor şi libertatea de a alege când să vină la birou. Vedem că unele companii se implică în această abordare, apoi vedem şi alte companii, care sunt undeva la mijloc, care vor să îşi vadă mai des angajaţii la birou. Mai sunt şi celelalte companii, care sunt reticente la marea schimbare. Dar dacă nu te schimbi, nu înveţi niciodată. De aceea vedem diferite puncte de vedere, dar, la final, companiile trebuie să fie curajoase şi să facă schimbarea deoarece este un moment bun să evolueze şi să fie mai bune.

Pandemia a adus un nou mod de a lucra şi asta e clar, lucrurile nu mai funcţionează la fel ca înainte, trebuie să acceptăm şi să ne folosim de asta. Apoi, trebuie văzut cum pot companiile, în contextul actual, să măsoare performanţa, implicarea şi fericirea angajatului, deoarece afacerile se fac în jurul oamenilor. Dacă oamenii nu sunt motivaţi, nu au încredere în deciziile companiei şi nu sunt susţinuţi, nimic nu va funcţiona”, precizează CEO-ul Sodexo, adăugând că una dintre îngrijorările angajatorilor este să afle care este cea mai bună metodă de a măsura cum se simt angajaţii.

Sodexo a lansat recent şi o platformă care măsoară nivelul de fericire al angajaţilor.

“Acest intrument bazat pe neuroştiinţă este folosit pentru a măsura, în timp real, rata de implicare a angajaţilor. Poţi măsura, în timp real, fericirea angajaţilor tăi. Un angajat fericit nu este neapărat şi un angajat implicat. Iar un angajat implicat nu înseamnă neapărat că este şi fericit. Este important să măsurăm ambele părţi. În plus, asta îţi dă posibilitatea să măsori independent diferite departamente.

De exemplu, să afli cât de implicat este departamentul financiar sau cel de vânzări. Deci poţi face diferite tipuri de sondaje. Poţi măsura un număr mare de KPI-uri, pentru că este un instrument foarte puternic, cu ajutorul căruia poţi verifica implicarea echipei în orice moment din zi.

Cum funcţionează? În spatele instrumentului sunt sondaje de evaluare culturală, sunt întrebări deschise, dar care se pot schimba oricând. Astfel, angajaţii sunt rugaţi să răspundă şi poţi verifica rezultatele în orice moment. Acest aspect este foarte important deoarece, în zilele noastre, majoritatea companiilor susţin sondaje o singură dată pe an, iar când primesc răspunsurile e posibil să fi trecut mai bine de 2 luni, deci este prea târziu.

Aşadar, este mult mai bine să ştii zilnic ce se întâmplă, ca să poţi lua decizii mai rapid. Asta le oferim clienţilor: ei vor să vadă cum se simt angajaţii lor, ce performanţe au, cum se simt, iar cu acest intrument le pot avea în timp real. Noi am început să folosim deja această platformă şi pot să vă spun că eu ştiu zi de zi rata de implicare în compania mea şi ştiu la ce am de lucrat în acest moment. În concluzie, este un instrument foarte puternic, care oferă informaţii esenţiale conducerii pentru a lua decizii vitale.

Ştim că există o cererea reală în piaţă, iar feedback-ul de până acum este foarte pozitiv. Vedem un interes mare al companiilor care au nevoie să ştie exact ce se întâmplă”, explică acesta.

Manuel Fernandez Amezaga mai adaugă şi că dacă angajaţii nu sunt fericiţi, implicati şi motivaţi, rezultatele vor fi puternic afectate.

“Asta înseamnă nu doar să oferi salariul corect, căci trebuie să îţi plăteşti angajaţii echitabil, dar să fii atent la ce oferi pe lângă pachetul salarial, adică echilibrul dintre viaţa personală şi muncă.

Suntem o companie axată pe performanţă şi le cerem angajaţilor mai degrabă rezultate, decât ore petrecute la birou. Am hotărât să mergem pe această cale prin care trebuie să acceptăm schimbarea, să fim pioneri şi să acceptăm riscurile.

Nu ştiam sigur cum va funcţiona, dar eram complet convinşi că într-o ţară ca România, unde aveţi atâtea talente, oameni care vor să muncească mult şi să aducă rezultate, care sunt asumaţi, putem să mergem în acea direcţie şi vă pot spune că, la 18 luni după ce am îmbrăţişat schimbările, lucrurile funcţionează foarte bine, extrem de bine. Nivel de implicare este foarte mare, retenţia talentelor este aproape de 100%, suntem o companie din ce în ce mai atractivă pentru angajaţii din piaţa muncii”, mai spune CEO-ul.

Piaţa muncii din România a ajuns la un anumit nivel de maturitate, iar angajaţii îşi pot schimba locurile de muncă oricând, pot găsi un alt angajator care să îi plătească mai mult. 

“Mereu va fi cineva care va plăti mai mult. Astfel, singurul mod de a menţine angajaţii, este cel de a construi această relaţie dintre angajat şi angajator, ca ei să simtă că avem grijă de ei şi nu trebuie să se îngrijoreze de lucrurile externe, deoarece văd şi simt că avem situaţia sub control.

Acesta este modul prin care încercam să facem faţă situaţiei actuale. Schimbarea aduce întotdeauna evoluţie. Dacă mergi împotriva schimbării, vei rămâne în urmă în această cursă. Însă schimbarea nu este pentru oricine. Schimbarea este pentru cei care au curaj să îşi asume riscuri. Doar aşa poţi evolua în viaţă şi în afacere”, precizează CEO-ul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed