VIDEOCONFERINŢA NEWS.RO – Niculae Havrileţ, Ministerul Energiei: România trebuie să simplifice cadrul legislativ, astfel încât banii care vin din diferite surse să fie uşor de atras, prin simplificarea birocraţiei

0

„Pentru a continua liberalizarea pieţei gazelor, am eliminat obligaţia ca furnizorii să stocheze gaze naturale în vederea asigurării siguranţei şi a continuităţii în alimentare, acest lucru să fie făcut printr-o legislaţie suplimentară dată în baza regulamentelor europene care prevăd măsuri privind asigurarea siguranţei în alimentare şi nicidecum să intervenim în piaţă pentru acest lucru. Acest lucru nu înseamnă că România nu o să aibă gaze la iarnă. 30% din capacitatea de stocare este ocupată de gazele naturale care uneori, anul acesta se va întâmpla, vor avea trei cicluri de înmagazinare cu tarifele aferente. Iată cum o activitate reglementată a distorsionat preţul gazelor naturale, pentru că s-a văzut, după trei ani de zile, după luarea unei decizii, că gazele naturale rămân mai multe cicluri în depozite, iar tarifele de înmagazinare se înmulţesc. Acest lucru l-am urmărit atunci când am anulat obligaţia furnizorilor să stocheze. Ce ar trebui să face în continuare? Părerea mea personală este că România trebuie să simplifice cadrul legislativ, astfel încât banii care vin din diferite surse, că vin din fonduri de modernizare, că vin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, din alte fonduri care pot fi preluate direct din partea UE, trebuie să fie uşor de atras, prin simplificarea birocraţiei. Aici mă refer de la pornirea investiţiilor, acele aprobări de licenţe, autorizaţii, înfiinţare, fără de care nu se poate porni o investiţie, să fie mult mai uşor de obţinut, chiar facil, utilizând în special digitalizarea, oamenii să nu mai fie purtaţi pe drumuri de la un colţ al ţării la altul”, a spus Havrileţ.

El precizează totodată că ne trebuie o legislaţie care să permită utilizarea terenurilor agricole, pe categorii, mult mai uşor în investiţii în capacităţi noi de stocare şi producere a energiei electrice. În acest moment Legea fondului funciar nu permite utilizarea terenurilor agricole decât exclusiv pentru scopuri agricole.

„Trebuie să intervenim şi pentru a corecta acest lucru”, a spus secretarul de stat.

El afirmă că atunci când se solicită autorizaţii şi avize pentru obţinerea autorizaţiilor de construire, este un set birocratic foarte greu de trecut.

„Nu trebuie decât să menţionăm în lege că şi noile capacităţi, noua infrastructură de producere şi stocare a energiei electrice face parte din categoria construcţiilor speciale. Ca să nu mai fie o interpretare într-un sens sau în altul”, a adăugat oficialul.

Parteneri ai evenimentului sunt , , , , , .

Mai multe detalii despre eveniment la: