Viitorul gazoductului Nabucco rămâne incert

0
Viitorul gazoductului Nabucco rămâne incert

Chiar şi înainte de decizia Gazprom, sprijinul azer pentru conducta Nabucco părea destul de fragil. Gazprom a surprins analiştii energetici regionali în luna martie printr-un anunţ conform căruia va plăti “preţuri europene” pentru exporturile de gaze provenite din Turkmenistan, Uzbekistan and Kazahstan.

Anumiţi experţi din Baku sunt de părere că mişcarea grupului rus va avea succes, reuşind astfel să “frustreze” eforturile americane şi europene privind stabilirea unei rute alternative de transport, care va ocoli Rusia. Conducta Nabucco, cu o lungime de 3.400 kilometri, va deveni, în cazul în care va fi construită, o piesă foarte importantă a reţelei energetice occidentale. Momentan însă, multe persoane din Baku se întreabă dacă Nabucco, în ciuda sprijinului consistent din partea Bruxellesului şi Washingtonului, va deveni o realitate. “Posibilitatea vânzării de gaze naturale la un preţ mai mare decât cel oferit de Rusia a reprezentat principalul motiv economic pentru care statele din Asia Centrală au preferat să se alăture proiectului Nabucco, ca potenţiali furnizori, în ciuda poziţiei adverse a Rusiei”, a declarat directorul Fundaţiei pentru cercetări energetice din Baku. El mai spune însă că acum acest motiv nu mai există, având în vedere că preţul oferit de partenerii occidentali minus costurile de transport ar fi egale cu cel oferit de Rusia. Preţul “european” oferit de Rusia este în jur de 300 de dolari pe mia de metri cubi pentru gazele naturale din Asia Centrală, în timp ce Gazprom intenţionează să ceară aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi de la clienţii săi occidentali în 2009.

În concluzie, chiar dacă profitul Gazprom va fi afectat, nu poate fi vorba de pierderi. O decizie finală cu privire la ruta conductei – ce s-ar putea întinde din Turcia până în Austria – ar putea fi luată în acest an, iar construcţia va începe în 2009. Comparativ, proiectul South Stream, care porneşte din Rusia şi traversează coasta europeană până în Italia, şi-a asigurat deja contractele cu furnizorii, construcţia proiectului urmând a demara în 2012 pentru a se finaliza în 2013. Pentru furnizorii din Asia Centrală, distanţa către piaţa europeană este redusă prin intermediul conductei South Stream, lucru ce înseamnă costuri de tranzit mai scăzute.

Între timp, ministrul turc de externe, Ali Babacan, a făcut o propunere Iranului să se alăture proiectului Nabucco drept furnizor. Babacan a declarat cu ocazia Summitului NATO de la Bucureşti că Iranul, care este al doilea stat din lume din punct de vedere al rezervelor de gaze naturale, după Rusia, ar putea utiliza conducta Nabucco pentru a deveni un importnat furnizor de gaze către Europa. Participarea iraniană ar întâlni însă obstacole, având în vedere că Statele Unite, sub administraţia Bush, se vor opune implicării Teheranului.