AcasăExterneViktor Orban a enervat și Ucraina după ce s-a afișat cu un...

Viktor Orban a enervat și Ucraina după ce s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei Mari

Ucraina îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a protesta față de faptul că premierul Viktor Orban a mers la un meci de fotbal purtând un fular care înfățișează o parte din teritoriul ucrainean ca parte a Ungariei, a declarat marți Ministerul ucrainean de Externe, transmite Reuters.

„Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineano-maghiare și nu respectă principiile politicii europene”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko.

Nikolenko a precizat că Ucraina dorește scuze și o dezmințire a oricăror pretenții maghiare asupra teritoriului ucrainean.

Presa ucraineană a prezentat imagini cu Orban întâlnindu-se cu un fotbalist maghiar care purta un fular inscripționat cu o hartă a „Ungariei Mari”, care include teritoriile care fac parte acum din statele vecine România, Austria, Slovacia, Croația, Serbia și Ucraina.

Context

Ministerul Afacerilor Externe a transmis luni ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul premierului Viktor Orban, care s-a afișat cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari.

„Ca urmare a afișării Prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar.

Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.